48 Onweerstaanbare combinaties

“Beer & Burgers is bovenal een doe boek. Duik dus zelf de keuken in, met onze muzieklijst op de achtergrond. En probeer de recepten uit” (p.7).

Na publicaties over het combineren van bier met kaas, vis en schaaldieren, chocola, oliebollen, lag het voor de hand om ook hamburgers te combineren met verschillende soorten bier. De publicatie ‘Beer & Burgers’ begint met de beknopte geschiedenis van het ontstaan en de ontwikkeling van de hamburger. Tips voor de samenstelling van de perfecte burger, een basisrecept, een selectie van sausjes en aanwijzingen voor het combineren met bier, gaan vooraf aan 48 combinaties die de auteurs de lezers voorschotelen. Bij elk recept worden de ingrediënten in algemene zin beschreven, zonder aanduiding van de exacte hoeveelheid. Bij de bereidingswijze komt het aan op de ervaring en creativiteit van de lezers om tot een eigen invulling te komen. Verwacht daarom geen precieze beschrijving van de bereidingswijze. Het basisrecept, de geselecteerde sausjes en de verklarende woordenlijst (p. 178) moeten voldoende steun bieden voor een geslaagde bereidingswijze, die beantwoordt aan de eigen smaakvoorkeur en smaakbeveling.

De recepten zijn ingedeeld in runderburgers, varkensburgers, visburgers, lamsburgers, kippenburgers en vegetarische burgers. Het merendeel van de 48 burgers bestaat uit runder- en varkensburgers (33 recepten). De serie recepten ‘start met namen als ‘Jack’s Black Pepper’, langs ‘Bloody Boy’, ‘Drunken Sailor’ tot ‘Double Trouble’. Opvallend is het gebruik van ingrediënten als pijnboompitten, rucola, spinazie en rode ui in veel recepten. ‘What About The Beer’ (bierkeuze), is wel toevertrouwd aan Sofie Vanrafelghem met haar kennis en ervaring. Haar beschrijvingen zijn duidelijk en er is sprake van zeer gevarieerde bieren, die Sofie aanbeveelt. Velen zijn misschien gewend bij burgers een goed gekoelde, smakelijke pilsener te drinken, maar Sofie wijst de weg naar allerlei soorten bier. Sofie heeft ook niet zo bekende bieren in haar bierkeuze opgenomen, zoals bijvoorbeeld Rostekop (Fort Lapin), Torpah 30 (Brasserie C), Dead Man’s Hand (Het Nest), Moat (Dilewyns), Jambe-de-Bois (Brasserie de La Senne), Bird Of Prey (’t Uiltje). En passant maken we kennis met de brouwers van Omer, Oude Geuze Boon en Fort Lapin. Verder het West-Vlaamse Rood (vee), Belfurn Angus (uniek Belgisch vlees), Belgische hopteelt en beknopte portretten van de auteurs van deze publicatie, waarin hun passie naar voren komt.

De auteurs kunnen buigen op jarenlange ervaring en kennis. Jilles D’hulster van de restaurants ‘Jilles Beer & Burgers’ heeft inmiddels vestigingen in Gent, Brugge en Oostende. Sofie Vanrafelghem is internationaal biersommelier en bierauteur, die verschillende publicaties over bier en cafécultuur op haar naam staan. De passies van Jilles en Sofie komen op smaakvolle wijze bijeen in hun aan te bevelen publicatie ‘Beers & Burgers’. De teksten zijn afkomstig van Annelies Geneyn en veel sfeervolle foto’s zijn van Piet De Kersgieter. Deze publicatie zal ongetwijfeld veel liefhebbers van burgers en bier inspireren om zelf hun onweerstaanbare combinatie samen te stellen. De aanbevolen muziek op de achtergrond (p.180, 181) zal tijdens het bereiden en het eten bij velen tot extra goesting leiden.

Jilles D’hulster en Sofie Vanrafelghem: Beer & Burgers. 48 Onweerstaanbare combinaties. Veurne, 2017 Uitgever Kannibaal 184 pag. Gebonden editie ISBN 978 94 926 7 721 1 Prijs: 29,50

Han Hidalgo