Recente ontwikkelingen rond ‘craft beer’

‘The global craft beer scene is curious, resourceful and enthusiastic’, aldus de bekende internationale biersommelier Sylvia Kopp. Deze aspecten komen uitgebreid aan bod in haar boek ‘Barley & Hops. The Craft Beer Book’. De kern van deze fraai geïllustreerde publicatie bestaat uit een opsomming van ‘craft beer’ brouwerijen, namelijk relatief kleine, onafhankelijke brouwerijen die op hun manier bijzondere, vaak verrassende bieren brouwen, die niet zonder meer in één bepaalde bierstijl zijn te rangschikken . Kopp beschrijft een selectie van de bijzondere bieren van deze brouwerijen en geeft een beknopte historische schets.

Gelet op de enorme groei van deze brouwerijen in de afgelopen jaren beperkt de auteur zich bewust tot de brouwerijen die ze heeft bezocht. Nederland is vertegenwoordigd met De Molen, Rooie Dop en Oersoep. Van de Belgische brouwerijen noemen we Geuzerie Tilquin, De La Senne en Alvinne. Brouwerij Bosteels wordt genoemd om het bier Deus, dat volgens de ‘méthode traditionelle’ wordt gemaakt. Naast deze brouwerijen passeren nog vele andere de revue, zoals Mikkeler, 961 Beer, Cat Brewery, Thornbridge, Harviestoun, Brewdog, Brooklyn Brewery , The Rare Barrel en Bevog. Voor velen betekent deze opsomming een eerste of voortgezette kennismaking met deze kleine brouwerijen.

De opsomming van de kleine brouwerijen wordt voorafgegaan door een beschrijving van maar liefst 30 bierstijlen of typen bier variërend van pilsner tot geuze en barley wine. Sylvia Kopp verwijst vanuit haar kennis en ervaring ook naar ‘nieuwe’ stijlen, zoals bieren volgens de ‘méthode traditionelle’, Hopfenweisse, mengsels van bier en wijnen bier gelagerd op houten vaten. Ze laat zich terloops kritisch uit over het Reinheitsgebot in Duitsland dat in 2016 vijfhonderd jaar zal bestaan als ze stelt: ‘A good occasion to consign the myth of the Reinheitsgebot to the museum and remove the hurdles for craft brewers’.

Als biersommelier heeft Sylvia Kopp in samenwerking met de overige leden van de redactie van dit boek en kok Christopher Müller uit Berlijn ook 10 smakelijke bier- en spijscombinaties samengesteld, variërend van Filet Americain met kappertjes, roze peperkorrels ansjovis en Westmalle Trappist Tripel, Gepocheerde karper met warme linzensalade en tomatenmarmelade en Aecht Schenkerla Märzen tot Appelcake met een schuim van gist en Blanche de Namur. Naast een uitgebreide beschrijving van de recepten wordt de keuze voor de gekozen bieren duidelijk toegelicht. Een inspirerend voorbeeld voor de liefhebbers van biergastronomie.

In de lijst met adressen waar je van ‘craft beer’ kunt genieten is Amsterdam vertegenwoordigd met de BeerTemple en Proeflokaal In De Wildeman. België is vertegenwoordigd met Moeder Lambic en De Heeren van Liedekercke. Bij een eventueel volgende druk zullen ongetwijfeld aanzienlijk meer cafés of proeflokalen in Nederland en België worden genoemd.

In haar inleiding waarin Sylvia Kopp de recente turbulente ontwikkelingen rond ‘craft beer’ heeft geschetst, eindigt ze met ‘Let’s enjoy these exciting times. Cheers’. Een aansporing om haar vlot geschreven publicatie met aandacht te lezen en met menige slok ‘craft beer’ extra te genieten van de inhoud van deze aan te bevelen publicatie.

Sylvia Kopp: Barley & Hops. The Craft Beer Book. Berlijn, 2014. Gestalten Verlag. 248pag. Gebonden editie. ISBN 9783899 555332 Prijs 35.—