Around Amsterdam In 80 Beers

Tachtig portretten van de gevarieerde Amsterdamse bierwereld

‘Wherever you end up, we bet you will find something to please’, aldus bierliefhebber en bierauteur Tim Skelton in het voorwoord van de tweede, uitgebreide editie van ‘Around Amsterdam In 80 Beers’. Amsterdam telt van oudsher zeer veel (eet)cafés, restaurants, proeflokalen, bierwinkels en restaurants. Welke bierliefhebber zou niet in de voetsporen van Tim willen treden om een bezoek te brengen aan de bezochte locaties en zijn bierbeleving te delen? Tim wijst hen op een onderhoudende wijze de weg naar deze locaties en de daar geproefde bieren.

Voorafgaand aan de beschrijving van de locaties geeft Tim een beknopt overzicht van de meest gangbare snacks en kleine gerechten, die doorgaans in de meeste cafés of proeflokalen verkrijgbaar zijn. Ook geeft hij een typering van de meest voorkomende biertypen. Zijn ontdekkingstocht in Amsterdam begint bij Grand-Café 1e Klas in het Centraal Station en eindigt bij De Zotte aan de Raamstraat. Vanuit zijn beleving van de sfeer, de bierkaart en de presentatie, somt Tim de bijzondere kenmerken van de locaties op met vermelding van de openingstijden, het aantal bieren, de soorten snacks en de bereikbaarheid per openbaar vervoer. De bieren die Tim bij zijn bezoek heeft genuttigd, worden van duidelijke en korte proefnotities voorzien. Het gaat hoofdzakelijk om bieren van brouwerijen gevestigd in Amsterdam, Nederlandse en Belgische brouwerijen. Naast de bierwinkels heeft Tim een bezoek gebracht aan de brouwerijen die in Amsterdam zijn gevestigd, namelijk Bekeerde Suster, Bierfabriek, Butcher’s Tears, ’t IJ, De Prael en Troost. Liefhebbers voor smakelijke bier- en spijscombinaties zullen ongetwijfeld hun weg vinden naar restaurant Dwars.

Tim’s nieuwste publicatie is een aanrader voor buitenlandse en Nederlandse bierliefhebbers, die de zeer gevarieerde Amsterdamse bierwereld willen ontdekken en willen genieten van de bijzondere sfeer van de beschreven locaties en de smaakrijkdom van de geproefde bieren.

Tim Skelton: Around Amsterdam In 80 Beers. Tweede editie. Uitgeverij Cogan & Master Limited Bristol, 2015 Paperback 99 pag. ISBN 978 0954 778934 Prijs 10,99 (Engelse Pond)

Han Hidalgo