Ambachtelijke bieren in België

 

“Proef de bieren van de twintig brouwerijen in dit boek en breng een bezoek aan de kunstenaars die erachter schuilgaan…”, aldus Michel Verlinden in de inleiding van zijn nieuwste publicatie. Deze uitnodiging brengt de lezer in contact met de kunstenaars, namelijk gepassioneerde brouwers, die op enthousiaste wijze hun vakmanschap met anderen willen delen. Met uitzondering van brasserie Thiriez in Esquelbecq in het noorden van Frankrijk, bevinden de overige brouwerijen zich in Vlaanderen en Wallonië.

Naast de bij veel bierliefhebbers bekende brouwerijen als de Struise Brouwers, 3 Fonteinen, De Glazen Toren, Dochter van de Korenaar, Scheldebrouwerij, De Ranke, Dilewyns en Hof Ten Dormael, levert de kennismaking met de andere brouwerijen een schat aan informatie op over hun brouwstijl en assortiment met vaak verrassende bieren. Michel Verlinden gaat nauwgezet te werk. De geproefde bieren op fles worden zeer uitgebreid en duidelijk beschreven naar onder meer moutsoorten, hop, gist, kleur, bitterheid, hergisting op fles of niet en het evenwicht tussen bitter en zoet. Naast de proefnotities van de brouwers wordt ook aandacht besteed aan de proefervaring van een bierexpert, namelijk Christophe Gillard die een bierwinkel heeft, proeverijen verzorgt en regelmatig bieren beoordeelt in het kader van Brussels Beer Challenge en de World Beer Cup. Bijna he helft van de geproefde bieren valt in de categorieën Stout (4) en (India) Pale Ale (5). De overige bieren van de brouwerijen worden beknopt samengevat, zodat de lezer een goed beeld krijgt van het assortiment. Je staat er versteld van hoe groot het assortiment van zo’n kleine brouwerij vaak is.

Na de vele beschrijvingen die niet alleen nieuwsgierig, maar vooral dorstig maken, krijgt de lezer tips bij welke horeca gelegenheid het geportretteerde bier kan worden gedronken en waar ook kennis kan worden gemaakt met de andere bieren van de brouwerij. De publicatie wordt afgesloten met een opsomming van de meest gebruikte begrippen. De kleurrijke en vooral sfeervolle foto’s van fotograaf Alexandre Bibaut zijn een lust voor het oog. Ze nodigen uit de brouwerijen, hun omgeving en de bieren te proeven en ervan te genieten. Kortom de voorbode voor een aangename bierreis langs kleine brouwerijen in Vlaanderen en Wallonië, in een zeer verzorgde publicatie van de ervaren bierjournalist Michel Verlinden en collega’s, die van harte wordt aanbevolen.

Michel Verlinden e.a. : Ambachtelijke bieren in België. Tielt, 2015 Uitgeverij Lannoo   Gebonden editie 208 pag. ISBN 9 782873 869380 Prijs 29,95

Han Hidalgo