210 Belgische bieren geproefd en beoordeeld

Brasserie Dupont zal ongetwijfeld tevreden zijn om met maar liefst 4 bieren vertegenwoordigd te zijn in de lijst van 18 beste bieren van België. Ook brasserie d’Achouffe (tegenwoordig Duvel Moortgat ) en brasserie Dubuisson komen met elk 2 bieren op deze lijst voor. De liefhebbers van de bieren van bijvoorbeeld brouwerij Bosteels zullen tevergeefs naar de bieren van deze brouwerij zoeken in de lijsten van beste en aanbevolen bieren.

Dit zijn enkele bevindingen, die me zijn opgevallen na lezing van de recente publicatie ‘Belgische bieren’ van de Belgische consumentenvereniging Test-Aankoop. Deze vereniging heeft voor de eerste keer de Belgische bieren kritisch onder de loupe genomen.

Een jury o.l.v. Professor Sonia Collin van de K.U. Leuven en medewerkers van de afdeling brouwen en industriële voeding hebben 210 Belgische bieren geproefd en beoordeeld. Deze bieren vertegenwoordigen alle bekende Belgische bierstijlen, varierend van de trappisten- en abdijbieren tot amber en witbier. De analyse van de jury beperkt zich tot speciaalbieren, vandaar dat pils buiten beschouwing is gelaten. Bij de analyse van de bieren in het laboratorium is gekeken naar onder meer het alcoholpercentage, de kleur, de bitterheid, de zuurgraad, de troebelheid en extracten. De extracten verwijzen enerzijds naar de grondstoffen die gebruikt werden bij het brouwen en anderzijds naar de stoffen, die na de gisting en het bottelen nog aanwezig zijn in het bier (pag. 21).

Het proeven door de jury heeft geleid tot 2 lijsten, namelijk ‘Beste keuze van de jury’ (unanimiteit over de kwaliteit van het bier) en ‘Aanbevolen door de jury’ (de kwaliteit van het bier heeft een meerderheid van de jury bekoord). In de eerste categorie komen we 18 bieren tegen en in de tweede categorie zijn 40 bieren opgenomen.

De publicatie wordt afgerond met de proefnotities van combinaties van een selectie van 12 van de geproefde bieren met 21 Belgische kazen. De keuze van deze 12 bieren wordt helaas niet nader verduidelijkt. Een verwijzing naar 6 bekende bierrestaurants en een overzicht van gespecialiseerde bierhandels completeren deze aan te bevelen publicatie.

Op grond van de bevindingen van de jury worden ook aanbevelingen gedaan voor een betere etikettering, namelijk het vermelden van een volledige ingrediëntenlijst, het biertype en de kleur. Verder is het nuttig een korte verwijzing naar de smaakevolutie, de botteldatum en een bewaar- en schenkadvies te geven. Het vermelden van de smaakevolutie informeert de consument, dat het de moeite loont het bier wat langer te bewaren voor misschien een andere smaakbeleving. Kortom, enkele nuttige aanbevelingen, die hopelijk door de meeste brouwerijen worden opgevolgd.

Deze publicatie van Test-Aankoop  is een wegwijzer, naast zoveel andere recente publicaties over Belgische bieren, om kennis te maken met de smaakrijkdom van de beoordeelde bieren en deze te leren waarderen. Uiteraard zullen de eigen smaakbeleving en smaakvoorkeuren een belangrijke rol blijven spelen in de waardering.

Belgische bieren. 210 bieren getest en geproefd. Een uitgave van Test-Aankoop. Brussel, 2011. ISBN 9789076229881 272 pag. Prijs: 19.95. Voor abonnees van Test-Aankoop: 15.95. Informatie: www.test-aankoop.be

Han Hidalgo