135 Originele Cafés in Nederland

De serie ‘Originele Cafés’ is jaren geleden door Bob Hendrickx gestart. Honderden cafés in Vlaanderen zijn in diverse edities geportretteerd. Inmiddels zijn 16 uitgaven verschenen. De publicatie ‘Originele Cafés in Nederland’ kent dezelfde opzet. Naast een beschrijving van het café worden ook de specialiteiten van het café en de toeristische bezienswaardigheden in de directe omgeving vermeld. Verder vinden lezers een opsomming van openingstijden, bieren van de tap, bieren van de fles, aantal zitplaatsen in het café en op het terras en de vaste vakantieperiode. Auteur Benny van Hecke, werkzaam bij brouwerij Malheur in Buggenhout (B), heeft met steun van deze brouwerij en brouwerij Huyghe in Melle (B) deze editie 2018 – 2019 samengesteld.

De meeste geportretteerde cafés bevinden zich in de provincie Noord-Brabant (34), gevolgd door Noord-Holland (19), Limburg (17) en Overijssel (15). Provincies als Friesland (1) en Utrecht (4), zullen ongetwijfeld aanzienlijk meer originele cafés binnen hun provincie grenzen hebben. Relatief veel cafés die lid zijn van de Alliantie van Biertapperijen (ABT) komen in de opsomming van cafés voor.

Deze overzichtelijke publicatie wijst liefhebbers de weg naar de door Benny van Hecke geselecteerde originele cafés. Deze selectie is tot stand gekomen naar aanleiding van zijn jarenlange kennis en ervaring met de Nederlandse horeca. Mocht je jouw originele café missen, aarzel niet om dit door te geven aan Benny (bennyvh@bierboek..be). Wie weet volgt een portret in de volgende editie. Dit geldt ook voor andere suggesties.

De meeste bezochte cafés geven een tweede gratis consumptie. Meestal wordt duidelijk het bier vermeld, dat gratis wordt aangeboden. Elk bezoek aan een café levert een stempel op en 100 stempels leveren een gratis bak bier (naar keuze) van brouwerij Malheur of brouwerij Huyghe op. Een boek vol stempels levert je jouw lichaamsgewicht in bier van Malheur of Huyghe op. Deze ‘bonussen’ kunnen voor sommigen ook een reden zijn deze publicatie aan te schaffen.

Benny van Hecke: Originele cafés in Nederland. Lier, 2017. Uitgeverij Antilope nv. 192 pag. Paperback editie. ISBN 978 9491261398. Prijs 24,95

Han Hidalgo