Gehakt met wortel, bleekselderij, bacon en eigeel

Opbrengsten1 portie
 200 g rundergehakt, bio-kwaliteit
 200 g varkensgehakt, bio-kwaliteit
 2 afgestreken eetlepels vadouvan (milde specerijenmelange)
 1 middelgroot ei
 2 eierbeschuiten
 50 g bacon, licht krokant gebakken, in dunne reepjes
 150 g wortelen, geschraapt, in flinterdunne lamellen, gestoomd
 1 kleine bleekselderijstengel, draadjes verwijderd, blokjes, gestoomd
 1 groot ei, gekookt, alleen het eigeel, verkruimeld
 2 kleine teentjes knoflook, geschild, geperst
 25 cl groente- of gevogeltebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:

In een mengkom het gehakt met de vadouvan, het ei en de eierbeschuiten mengen. Naar smaak peper en zout toevoegen. Ruim 30 minuten op een koele plek of in de koelkast plaatsen. Balletjes vormen en iets plat slaan. Vier eetlepels olie in een wok of koekenpan verhitten en de balletjes kort aanbraden. Goed schudden en de bouillon erdoor roeren. Op de laagste hittebron 30 tot 40 minuten stoven. Af en toe omkeren en tegen het einde van het stoven de geperste knoflook erbij doen. Naar smaak extra bouillon gebruiken. Dit geldt ook voor peper en zout. Iets laten afkoelen en vervolgens in plakjes snijden. Over bordjes of schaaltjes verdelen en met lamellen wortel, blokjes bleekselderij, reepjes bacon en verkruimeld eigeel garneren.

 

Aanbevolen bieren:

Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, amberkleurig bier, bijvoorbeeld Spéciale Belge tussen 5 en 8 vol%, Session India Pale tussen 3 en 5 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de licht kruidige toets van de vadouvan, de licht zilte toets van de bacon en de zachte smaak van de wortel en bleekselderij.

Ingrediënten

 200 g rundergehakt, bio-kwaliteit
 200 g varkensgehakt, bio-kwaliteit
 2 afgestreken eetlepels vadouvan (milde specerijenmelange)
 1 middelgroot ei
 2 eierbeschuiten
 50 g bacon, licht krokant gebakken, in dunne reepjes
 150 g wortelen, geschraapt, in flinterdunne lamellen, gestoomd
 1 kleine bleekselderijstengel, draadjes verwijderd, blokjes, gestoomd
 1 groot ei, gekookt, alleen het eigeel, verkruimeld
 2 kleine teentjes knoflook, geschild, geperst
 25 cl groente- of gevogeltebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
Gehakt met wortel, bleekselderij, bacon en eigeel