Spruitjesstamp en lamsschouder

Opbrengsten1 portie
 500 g lamsschouder, ontbeend, blokjes
 200 g spruitjes, schoongemaakt
 200 g bloemige aardappelen, geschild, blokjes
 2 sjalotjes, geschild, stukjes
 2 teentjes knoflook, geschild, geperst
 2 afgestreken theelepels komijnzaadjes, gemalen
 2 afgestreken theelepels chilivlokken of 3 theelepels sambal oelek
 1 middelgrote rode paprika, zaadlijst verwijderd, stukjes
 30 cl groente- of gevogeltebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:

De schoongemaakte spruitjes en de aardappelen in ruim water koken. Na het koken het water afgieten en met de stamper stampen. De blokjes lamsschouder met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Vier eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de blokjes kort aanbraden. Goed roeren en de stukjes sjalot kort mee braden. Bouillon toevoegen en op de laagste hittebron 60 tot 70 minuten of iets langer stoven. Naar smaak extra bouillon gebruiken. Tegen het einde van het stoven de geperste knoflook en de gemalen komijnzaadjes toevoegen. Na het stoven de chilivlokken of de sambal erdoor roeren. Op smaak brengen met zout. Zo warm mogelijk met de spruitjesstamppot serveren.

 

Aanbevolen bieren:

Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, donker bier (licht) tussen 5 en 8 vol%, bijvoorbeeld Dubbel, Saison, Porter. De frisse en vaak fruitige smaak van de meeste van deze bieren past goed bij de smeuïge textuur van het vlees in combinatie met de licht pikante toets van de chilivlokken of sambal.

Ingrediënten

 500 g lamsschouder, ontbeend, blokjes
 200 g spruitjes, schoongemaakt
 200 g bloemige aardappelen, geschild, blokjes
 2 sjalotjes, geschild, stukjes
 2 teentjes knoflook, geschild, geperst
 2 afgestreken theelepels komijnzaadjes, gemalen
 2 afgestreken theelepels chilivlokken of 3 theelepels sambal oelek
 1 middelgrote rode paprika, zaadlijst verwijderd, stukjes
 30 cl groente- of gevogeltebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:

De schoongemaakte spruitjes en de aardappelen in ruim water koken. Na het koken het water afgieten en met de stamper stampen. De blokjes lamsschouder met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Vier eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de blokjes kort aanbraden. Goed roeren en de stukjes sjalot kort mee braden. Bouillon toevoegen en op de laagste hittebron 60 tot 70 minuten of iets langer stoven. Naar smaak extra bouillon gebruiken. Tegen het einde van het stoven de geperste knoflook en de gemalen komijnzaadjes toevoegen. Na het stoven de chilivlokken of de sambal erdoor roeren. Op smaak brengen met zout. Zo warm mogelijk met de spruitjesstamppot serveren.

 

Aanbevolen bieren:

Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, donker bier (licht) tussen 5 en 8 vol%, bijvoorbeeld Dubbel, Saison, Porter. De frisse en vaak fruitige smaak van de meeste van deze bieren past goed bij de smeuïge textuur van het vlees in combinatie met de licht pikante toets van de chilivlokken of sambal.

Notes

Spruitjesstamp en lamsschouder