Gehakt met bladspinazie, ei en kaas

Opbrengsten1 portie
 400 g rundergehakt, bijvoorbeeld Black Angus beef, Greenfield
 2 eetlepels vadouvan, kruidenmengsel
 2 (eier)beschuiten
 1 middelgroot ei
 250 g bladspinazie, steeltjes verwijderd, gewassen, gestoomd
 2 hardgekookte eieren, plakjes
 4 eetlepels geraspte belegen kaas
 2 theelepels pikante chilivlokken
 25 cl groente- of runderbouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:

In een mengkom het gehakt met de vadouvan, beschuiten en het middelgrote ei mengen. Naar smaak peper en zout toevoegen. Vadouvan is in potjes bij de grote supermarkten verkrijgbaar. Vrij mild van smaak en lang niet zo kruidig en scherp van smaak in vergelijking met kerriepoeder. Het mengsel ruim 1 uur in de koelkast plaatsen om iets op te stijven. Uit de koelkast halen, balletjes vormen en iets plat slaan. Olie in een wok of braadpan verhitten en de balletjes aan beide kanten lichtbruin braden. Bouillon toevoegen en op de laagste hittebron ruim 1 uur stoven. Af en toe omkeren. Naar smaak het stoofvocht iets inkoken en de pikante chilivlokken roerend erbij doen. De balletjes met wat saus, plakjes hardgekookt ei en gestoomde bladspinazie over voorverwarmde bordjes of schaaltjes verdelen. Wat geraspte kaas over de bladspinazie verdelen en kort in een voorverwarmde oven plaatsen, zodat de kaas licht gesmolten is.

 

Aanbevolen bieren:

Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, donker bier (licht), bijvoorbeeld Dubbel tussen 5 en 8 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de smeuïge textuur van de balletjes gehakt in combinatie met de licht kruidige toets van de vadouvan en de licht pikante smaak van de chilivlokken. Een volmondige, niet te zware Dubbel, zal ook goed tot z'n recht komen bij dit gerecht. 

Ingrediënten

 400 g rundergehakt, bijvoorbeeld Black Angus beef, Greenfield
 2 eetlepels vadouvan, kruidenmengsel
 2 (eier)beschuiten
 1 middelgroot ei
 250 g bladspinazie, steeltjes verwijderd, gewassen, gestoomd
 2 hardgekookte eieren, plakjes
 4 eetlepels geraspte belegen kaas
 2 theelepels pikante chilivlokken
 25 cl groente- of runderbouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:

In een mengkom het gehakt met de vadouvan, beschuiten en het middelgrote ei mengen. Naar smaak peper en zout toevoegen. Vadouvan is in potjes bij de grote supermarkten verkrijgbaar. Vrij mild van smaak en lang niet zo kruidig en scherp van smaak in vergelijking met kerriepoeder. Het mengsel ruim 1 uur in de koelkast plaatsen om iets op te stijven. Uit de koelkast halen, balletjes vormen en iets plat slaan. Olie in een wok of braadpan verhitten en de balletjes aan beide kanten lichtbruin braden. Bouillon toevoegen en op de laagste hittebron ruim 1 uur stoven. Af en toe omkeren. Naar smaak het stoofvocht iets inkoken en de pikante chilivlokken roerend erbij doen. De balletjes met wat saus, plakjes hardgekookt ei en gestoomde bladspinazie over voorverwarmde bordjes of schaaltjes verdelen. Wat geraspte kaas over de bladspinazie verdelen en kort in een voorverwarmde oven plaatsen, zodat de kaas licht gesmolten is.

 

Aanbevolen bieren:

Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, donker bier (licht), bijvoorbeeld Dubbel tussen 5 en 8 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de smeuïge textuur van de balletjes gehakt in combinatie met de licht kruidige toets van de vadouvan en de licht pikante smaak van de chilivlokken. Een volmondige, niet te zware Dubbel, zal ook goed tot z'n recht komen bij dit gerecht. 

Notes

Gehakt met bladspinazie, ei en kaas