Gehakt met mosterd-tijmsaus

Categorie
Opbrengsten1 portie
 400 g half-om-half gehakt (half rund, half varken)
 2 kleine sjalotjes, geschild, geraspt
 2 teentjes knoflook, geschild, geperst
 2 afgestreken eetlepels vadouvan kruidenmelange
 2 beschuiten, verkruimeld
 1 middelgroot ei
 1 bleekselderijstengel, piepkleine blokjes, zonder draadjes, gestoomd
 4 eetlepels maiskorrels, gekookt, uit pot of blik
 3 eetlepels grove, pittige mosterd of Dijon-mosterd
 2 theelepels gedroogde tijm, verkruimeld
 25 cl groentebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:

In een mengkom het gehakt met de beschuit, het ei en de vadouvan kruiden goed mengen. Ruim 30 minuten in de koelkast plaatsen om iets op te stijven. Balletjes vormen en vervolgens iets plat slaan. Vier eetlepels olie in een braadpan of wok verhitten en de balletjes kort om en om aanbraden. Bouillon en geraspte sjalot erdoor roeren en ruim 45 minuten met de deksel op de braadpan of wok stoven. Af en toe omkeren. Tegen het einde van het stoven de geperste knoflook, mosterd en gedroogde, verkruimelde tijm toevoegen. Het stoofvocht naar smaak iets inkoken. Op smaak brengen met peper en zout. Zo warm mogelijk serveren. Met blokjes bleekselderij en maiskorrels garneren.

 

Aanbevolen bieren:

Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, een IPA of milde Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de smeuïge smaak van de saus van de mosterd en de licht kruidige toets van de gedroogde tijm. Het mengsel van bleekselderij en maiskorrels geeft een frisse en licht zoete toets.

Ingrediënten

 400 g half-om-half gehakt (half rund, half varken)
 2 kleine sjalotjes, geschild, geraspt
 2 teentjes knoflook, geschild, geperst
 2 afgestreken eetlepels vadouvan kruidenmelange
 2 beschuiten, verkruimeld
 1 middelgroot ei
 1 bleekselderijstengel, piepkleine blokjes, zonder draadjes, gestoomd
 4 eetlepels maiskorrels, gekookt, uit pot of blik
 3 eetlepels grove, pittige mosterd of Dijon-mosterd
 2 theelepels gedroogde tijm, verkruimeld
 25 cl groentebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:

In een mengkom het gehakt met de beschuit, het ei en de vadouvan kruiden goed mengen. Ruim 30 minuten in de koelkast plaatsen om iets op te stijven. Balletjes vormen en vervolgens iets plat slaan. Vier eetlepels olie in een braadpan of wok verhitten en de balletjes kort om en om aanbraden. Bouillon en geraspte sjalot erdoor roeren en ruim 45 minuten met de deksel op de braadpan of wok stoven. Af en toe omkeren. Tegen het einde van het stoven de geperste knoflook, mosterd en gedroogde, verkruimelde tijm toevoegen. Het stoofvocht naar smaak iets inkoken. Op smaak brengen met peper en zout. Zo warm mogelijk serveren. Met blokjes bleekselderij en maiskorrels garneren.

 

Aanbevolen bieren:

Pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, een IPA of milde Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de smeuïge smaak van de saus van de mosterd en de licht kruidige toets van de gedroogde tijm. Het mengsel van bleekselderij en maiskorrels geeft een frisse en licht zoete toets.

Notes

Gehakt met mosterd-tijmsaus