Eend, tijm, mandarijn

Opbrengsten1 portie
 2 eendenbouten, tamme eend, ontveld
 2 sjalotten, geschild, stukjes
 3 theelepels verse tijm, fijn gehakt
 1 kleine mandarijn, geschild, ontvliesd, partjes
 30 cl groente- of gevogeltebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 kleine takjes verse tijm
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:
De ontvelde eendenbouten met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Vier eetlepels olie in een braadpan of wok verhitten en de eendenbouten aan alle kanten aanbraden. Stukjes sjalot kort meebraden en de bouillon roerend toevoegen. Op de laagste hittebron gedurende 50 minuten tot 1 uur verwarmen. Af en toe omkeren. Vijftien minuten voor het einde van het verwarmen de tijm toevoegen. Vijf minuten voor het einde van het verwarmen de partjes of stukjes mandarijn erdoor roeren. Naar smaak het stoofvocht iets inkoken. Op smaak brengen met peper en zout. De eendenbouten eruit halen, in gelijkmatige stukken van het bot afsnijden en terugdoen in de braadpan of wok. Samen met wat saus met een stamppotje van spitskool, aardappel en ui serveren. Met een klein takje tijm garneren.

Aanbevolen bieren:
Blond bier tussen 5 en 8 vol%, donker bier tussen 5 en 8 vol%, bijvoorbeeld Dubbel, Saison, amberkleurig bier, bijvoorbeeld Spéciale Belge tussen 5 en 8 vol%, Porter tussen 5 en 8 vol%. De frisse en over het algemeen licht fruitige smaak van deze bieren past goed bij de zachte textuur van het eendenvlees in combinatie met de smaak van de tijm en de lichtzoete en lichtzure toets van de mandarijn. Naar smaak kan ook pils, witbier of Weizen bij dit gerecht worden geserveerd.

Ingrediënten

 2 eendenbouten, tamme eend, ontveld
 2 sjalotten, geschild, stukjes
 3 theelepels verse tijm, fijn gehakt
 1 kleine mandarijn, geschild, ontvliesd, partjes
 30 cl groente- of gevogeltebouillon
 olijf- of zonnebloemolie
 kleine takjes verse tijm
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
De ontvelde eendenbouten met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Vier eetlepels olie in een braadpan of wok verhitten en de eendenbouten aan alle kanten aanbraden. Stukjes sjalot kort meebraden en de bouillon roerend toevoegen. Op de laagste hittebron gedurende 50 minuten tot 1 uur verwarmen. Af en toe omkeren. Vijftien minuten voor het einde van het verwarmen de tijm toevoegen. Vijf minuten voor het einde van het verwarmen de partjes of stukjes mandarijn erdoor roeren. Naar smaak het stoofvocht iets inkoken. Op smaak brengen met peper en zout. De eendenbouten eruit halen, in gelijkmatige stukken van het bot afsnijden en terugdoen in de braadpan of wok. Samen met wat saus met een stamppotje van spitskool, aardappel en ui serveren. Met een klein takje tijm garneren.

Aanbevolen bieren:
Blond bier tussen 5 en 8 vol%, donker bier tussen 5 en 8 vol%, bijvoorbeeld Dubbel, Saison, amberkleurig bier, bijvoorbeeld Spéciale Belge tussen 5 en 8 vol%, Porter tussen 5 en 8 vol%. De frisse en over het algemeen licht fruitige smaak van deze bieren past goed bij de zachte textuur van het eendenvlees in combinatie met de smaak van de tijm en de lichtzoete en lichtzure toets van de mandarijn. Naar smaak kan ook pils, witbier of Weizen bij dit gerecht worden geserveerd.

Notes

Eend, tijm, mandarijn