Linzen met spitskool en geroosterde rode paprika

Categorie
Opbrengsten1 portie
 200 g groene linzen, gekookt
 200 g spits- of groene kool, dunne reepjes
 2 sjalotjes, geschild, in stukjes
 2 teentjes knoflook, geschild, uit de knijper
 1 kleine bleekselderijstengel, zonder draadjes, stukjes
 30 cl groentebouillon
 3 theelepels ras el hanout
 4 eetlepels geroosterde rode paprika, reepjes
 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:

In een wok of koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en de reepjes spitskool kort roerbakken. Ras el hanout en 15 cl groentebouillon erdoor roeren. Op de laagste hittebron 15 minuten verwarmen. Ras el hanout is een geurige specerijenmelange afkomstig uit Noord-Afrika en verkrijgbaar bij mediterrane voedingswinkels en grote supermarkten. In een wok of koekenpan de stukjes sjalot en de stukjes bleekselderij kort roerbakken. De gekookte linzen en geperste knoflook erdoor roeren en 15 minuten op de laagste hittebron verwarmen. Naar smaak extra bouillon gebruiken. De warme spitskool en linzen over voorverwarmde borden verdelen en met reepjes geroosterde rode paprika garneren. Als garnering kan het kleine topje van de spitskool, beetgaar gestoomd, worden gebruikt.

Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, amberkleurig bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol% of een mild gehopte India Pale Ale. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de zachte smaak van de linzen, het frisse en lichte zoetje van de bleekselderij in combinatie met de licht kruidige toets van de spitskool en de licht geroosterde smaak van de paprika. Naar smaak kan ook een licht gekoeld glas donker bier (categorie licht), bijvoorbeeld een niet te zoete Dubbel tussen 5 en 8 vol% worden aanbevolen.

Ingrediënten

 200 g groene linzen, gekookt
 200 g spits- of groene kool, dunne reepjes
 2 sjalotjes, geschild, in stukjes
 2 teentjes knoflook, geschild, uit de knijper
 1 kleine bleekselderijstengel, zonder draadjes, stukjes
 30 cl groentebouillon
 3 theelepels ras el hanout
 4 eetlepels geroosterde rode paprika, reepjes
 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:

In een wok of koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en de reepjes spitskool kort roerbakken. Ras el hanout en 15 cl groentebouillon erdoor roeren. Op de laagste hittebron 15 minuten verwarmen. Ras el hanout is een geurige specerijenmelange afkomstig uit Noord-Afrika en verkrijgbaar bij mediterrane voedingswinkels en grote supermarkten. In een wok of koekenpan de stukjes sjalot en de stukjes bleekselderij kort roerbakken. De gekookte linzen en geperste knoflook erdoor roeren en 15 minuten op de laagste hittebron verwarmen. Naar smaak extra bouillon gebruiken. De warme spitskool en linzen over voorverwarmde borden verdelen en met reepjes geroosterde rode paprika garneren. Als garnering kan het kleine topje van de spitskool, beetgaar gestoomd, worden gebruikt.

Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, amberkleurig bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol% of een mild gehopte India Pale Ale. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de zachte smaak van de linzen, het frisse en lichte zoetje van de bleekselderij in combinatie met de licht kruidige toets van de spitskool en de licht geroosterde smaak van de paprika. Naar smaak kan ook een licht gekoeld glas donker bier (categorie licht), bijvoorbeeld een niet te zoete Dubbel tussen 5 en 8 vol% worden aanbevolen.

Notes

Linzen met spitskool en geroosterde rode paprika