Rijstkoekjes met paddenstoelen, bleekselderij en chilipasta

Categorie
Opbrengsten1 portie
 250 g gekookte witte rijst (tijdens het koken, gemengd met saffraandraadjes)
 1 groot ei
 2 eetlepels bloem
 50 g kastanjechampignons, kleine stukjes
 50 g shiitake, kleine stukjes
 2 kleine sjalotjes, geschild, kleine stukjes
 5 eetlepels bleekselderij, draadjes verwijderd, stukjes
 20 cl groentebouillon
 5 eetlepels (pikante) chilipasta, kant en klaar
 zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

Bereidingswijze:
In een mengkom de gekookte rijst met het ei en de bloem mengen. Op smaak brengen met weinig zout. De mengkom gedurende 1 tot 2 uur in de koelkast plaatsen om iets op te stijven. De harde onderkant van de paddenstoelen afsnijden en in stukjes snijden. Drie eetlepels olie in de wok of koekenpan verhitten en de paddenstoelen, stukjes sjalot en bleekselderij kort roerbakken. Bouillon erdoor roeren en 5 tot 10 minuten op de laagste hittebron verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. De mengkom uit de koelkast halen. Balletjes vormen en iets plat slaan. Weinig olie in een koekenpan (antiaanbaklaag) verhitten en om en om lichtbruin bakken. Af en toe omkeren. Warm of lauwwarm met het paddenstoelen mengsel serveren. Met druppeltjes chilipasta garneren. De chilipasta kan worden vervangen door chilisaus (uit pot of blik).

Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol% of mild gehopte India Pale Ale tussen 5 en 8 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de zachte smaak van de rijstkoekjes, de licht aardse smaak van de paddenstoelen, het zoete van de sjalot en bleekselderij en de pikante toets van de chilipasta.

Ingrediënten

 250 g gekookte witte rijst (tijdens het koken, gemengd met saffraandraadjes)
 1 groot ei
 2 eetlepels bloem
 50 g kastanjechampignons, kleine stukjes
 50 g shiitake, kleine stukjes
 2 kleine sjalotjes, geschild, kleine stukjes
 5 eetlepels bleekselderij, draadjes verwijderd, stukjes
 20 cl groentebouillon
 5 eetlepels (pikante) chilipasta, kant en klaar
 zonnebloemolie
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

Bereidingswijze:
In een mengkom de gekookte rijst met het ei en de bloem mengen. Op smaak brengen met weinig zout. De mengkom gedurende 1 tot 2 uur in de koelkast plaatsen om iets op te stijven. De harde onderkant van de paddenstoelen afsnijden en in stukjes snijden. Drie eetlepels olie in de wok of koekenpan verhitten en de paddenstoelen, stukjes sjalot en bleekselderij kort roerbakken. Bouillon erdoor roeren en 5 tot 10 minuten op de laagste hittebron verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. De mengkom uit de koelkast halen. Balletjes vormen en iets plat slaan. Weinig olie in een koekenpan (antiaanbaklaag) verhitten en om en om lichtbruin bakken. Af en toe omkeren. Warm of lauwwarm met het paddenstoelen mengsel serveren. Met druppeltjes chilipasta garneren. De chilipasta kan worden vervangen door chilisaus (uit pot of blik).

Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 8 vol%, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol% of mild gehopte India Pale Ale tussen 5 en 8 vol%. De frisse en vaak fruitige smaak van deze bieren past goed bij de zachte smaak van de rijstkoekjes, de licht aardse smaak van de paddenstoelen, het zoete van de sjalot en bleekselderij en de pikante toets van de chilipasta.

Notes

Rijstkoekjes met paddenstoelen, bleekselderij en chilipasta