Genieten van Belgische abdijbieren
Abdijbieren werden lang geleden binnen de muren van een abdij door monniken gebrouwen. Tegenwoordig worden abdijbieren door grote- en middelgrote brouwerijen gebrouwen, die jaarlijks voor het gebruik van de naam en de receptuur royaltiesnaan de abdijen of abdijstichtingen vergoeden. Het enige abdijbier dat nog binnen de muren van een abdij wordt gebrouwen is Val-Dieu in Belgisch-Limburg, hoewel er al lang geen monniken meer betrokken zijn bij het brouwproces. België telt ruim 20 bieren die het logo Erkend Belgisch Abdijbier mogen dragen. De meeste van deze brouwerijen en hun bieren worden door Ben Vinken op levendige wijze geportretteerd in de onlangs verschenen publicatie ‘Abdijbieren van A tot Z’. De auteur beperkt zich tot de bekendste abdijbieren en laat minder bekende abijbieren zoals o.a. Abbaye d’Aulne, Abbaye de Cambron, Abbaye de Bonne Espérance, Herkenrode, Ter Dolen en Keizersberg buiten beschouwing.
De ontdekkingstocht begint bij de bieren van Affligem en eindigt met Witkap van brouwerij Slaghmuylder. De auteur roemt vooral Affligem tripel (‘God in a glass of beer’) om zijn veelzijdige aspecten. We komen te weten dat Witkap ontstaan in 1929 de voorloper van alle abdijbieren is. Het uitgebreide assortiment van bieren van Leffe en Grimbergen passeert de revue en zijn voorliefde voor Leffe Royale en Grimbergen Goud brengt de auteur duidelijk naar voren. Dit geldt ook voor zijn proefervaringen met o.a. Saint Feuillien Grand Cru (‘het koninginnestuk van de brouwerij’), Affligem Cuvée 950 en Petrus Gouden Tripel van brouwerij Bavik. Ben Vinken kan voor zijn duidelijke en zonder verheven taalgebruik geschreven proefnotities putten uit de ervaringen van de vele deskundige bierproefpanels van het door hem uitgegeven tijdschrift Bierpassie Magazine. Zijn jarenlange werkervaring bij verschillende grote Belgische brouwerijen, zijn vriendschap met Michael Jackson, zijn persoonlijke voorkeuren en anekdotes, geven extra smaak en kleur aan de proefnotities. Deze nodigen door hun smaakvolle omschrijving uit tot het zelf proeven en waarderen van de beschreven bieren.
De publicatie wordt afgerond met enkele waardevolle tips voor het combineren van bier met gerechten. Bij de beschrijving van dit onderwerp kan Ben wederom gebruik maken van zijn jarenlange kennis en ervaring op dit gebied, die hij met verschillende Belgische koks en kaasmeesters als Michel van Tricht deelt.
‘Geniet van dit boek, liefst met een mooie kelk in de hand’, aldus het advies van Ben in de inleiding van deze vlot geschreven en aan te bevelen publicatie. Met een goed gevuld glas zal het genieten tijdens en na het lezen ongetwijfeld op aangename wijze worden bevorderd van dit geestrijke erfgoed, zoals auteur en brouwer Jef van den Steen de Belgische abdijbieren ooit zo treffend heeft getypeerd.
Ben Vinken: Abdijbier van A tot Z. Roeselare, 2013. Uitgeverij Roularta. 160 pag. ISBN 9789086794744 Prijs 19.95