Op onderhoudende wijze wijst culinair journalist Willem Asaert de lezer de weg naar zijn favoriete 100 bruisende brasseries in België. Voor Asaert is een brasserie meer dan een opschrift op de gevel. Vanuit zijn beleving betekent een brasserie een eerlijke en waarachtige keuken met kwaliteitsvolle producten, met liefde en een glimlach bereid, gemoedelijk, laagdrempelig en een acceptabele prijs- en kwaliteitsverhouding. Voorafgaande aan de beschrijving van de brasseries geeft de auteur een korte schets van het ontstaan van brasseries en wat ze voor ogen hebben gehad. Brussel is met maar liefst 25 brasseries vertegenwoordigd en dit is niet zo verwonderlijk gelet op het internationale en kosmopolitische karakter van deze wereldstad. De overige brasseries bevinden zich in de verschillende Vlaamse provincies. Franstalig België is met 15 brasseries vertegenwoordigd. De beschrijving van de bezochte brasseries geeft een kijkje in de historie en traditie van de vaak oude brasseries. Een profiel van de uitbaters, het soort gasten, de sfeer en de specialiteiten worden in vogelvlucht beschreven. Naast deze beschrijving worden ook toeristische tips gegeven om de directe omgeving nader te verkennen. De foto’s zijn van Wouter van Vaerenbergh.
Deze handige en vlot geschreven publicatie wordt van harte aanbevolen om de selectie van Willem Asaert van nabij leren kennen en te genieten van de sfeer en gerechten.
Willem Asaert: 100x Bruisende brasseries in België. Tielt, 2010. Uitgeverij Lannoo. 213 pag.
ISBN 9 789020 987621 Prijs: 15.95
Han Hidalgo