Ovenschotel met rundergehakt, licht gerookt spek, wortel, doperwtjes en Christoffel Bock

Opbrengsten1 portie
 500 g rundergehakt
 1 grote ui
 75 tot 100 gram licht gerookt ontbijtspek, in blokjes
 3 theelepels milde chilipoeder
 200 g (winter)wortel, geschraapt en in blokjes
 150 g doperwtjes, diepvries
 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 3 dl gevogelte- of runderbouillon
 300 g bloemige aardappelen
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

De doperwten laten ontdooien. De aardappelen schillen, in stukken snijden en met een snufje zout gaar koken. Iets af laten koelen en zo fijn mogelijk stampen.

2

De ui schillen en in blokjes of stukjes snijden. De olie in een wok of braadpan verhitten en het rundergehakt roerbakken. Met een vork uit elkaar halen, ui toevoegen en verder roerbakken. Bouillon erbij doen, op de laagste hittebron zetten en 25 tot 30 minuten met de deksel op de wok of braadpan stoven.

3

Tien minuten voor het einde van de stooftijd de blokjes wortel, ontdooide doperwten en de milde chilipoeder toevoegen en verder stoven. Het stoofvocht iets inkoken en op smaak brengen met peper en zout.

4

Een eetlepel olie in een koekenpan verhitten en de blokjes licht gerookt ontbijtspek kort om en om bakken. De oven op 200 graden Celsius voorverwarmen. Het gehaktmengsel en de kort gebakken blokjes spek en het stoofvocht over een vuurvaste schaal verdelen. Afdekken met de fijn gestampte aardappelen.

5

De ovenstand op 160 tot 170 graden Celsius zetten. De schaal in het midden van de voorverwarmde oven plaatsen tot de bovenkant egaal lichtbruin van kleur is geworden. Zo warm mogelijk serveren met gemengde sla, tomaat, komkommer, radijs en een lichte dressing.

6

Een licht gekoeld glas Christoffel Bock erbij serveren. Deze traditionele en stevige dubbelbock van 7,8 vol% met een subtiele toets van gebrande koffie en chocola past goed bij de smeuïge smaak van het rundergehakt in combinatie met de licht gerookte smaak van het spek en de chilipoeder. Deze ondergistende dubbelbock werd in 2013 en 2014 uitgeroepen tot beste dubbelbock in het kader van het PINT Bockbierfestival in Amsterdam. De jury beoordeelde deze dubbelbock als verrassend, origineel en complex.

Ingrediënten

 500 g rundergehakt
 1 grote ui
 75 tot 100 gram licht gerookt ontbijtspek, in blokjes
 3 theelepels milde chilipoeder
 200 g (winter)wortel, geschraapt en in blokjes
 150 g doperwtjes, diepvries
 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 3 dl gevogelte- of runderbouillon
 300 g bloemige aardappelen
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

De doperwten laten ontdooien. De aardappelen schillen, in stukken snijden en met een snufje zout gaar koken. Iets af laten koelen en zo fijn mogelijk stampen.

2

De ui schillen en in blokjes of stukjes snijden. De olie in een wok of braadpan verhitten en het rundergehakt roerbakken. Met een vork uit elkaar halen, ui toevoegen en verder roerbakken. Bouillon erbij doen, op de laagste hittebron zetten en 25 tot 30 minuten met de deksel op de wok of braadpan stoven.

3

Tien minuten voor het einde van de stooftijd de blokjes wortel, ontdooide doperwten en de milde chilipoeder toevoegen en verder stoven. Het stoofvocht iets inkoken en op smaak brengen met peper en zout.

4

Een eetlepel olie in een koekenpan verhitten en de blokjes licht gerookt ontbijtspek kort om en om bakken. De oven op 200 graden Celsius voorverwarmen. Het gehaktmengsel en de kort gebakken blokjes spek en het stoofvocht over een vuurvaste schaal verdelen. Afdekken met de fijn gestampte aardappelen.

5

De ovenstand op 160 tot 170 graden Celsius zetten. De schaal in het midden van de voorverwarmde oven plaatsen tot de bovenkant egaal lichtbruin van kleur is geworden. Zo warm mogelijk serveren met gemengde sla, tomaat, komkommer, radijs en een lichte dressing.

6

Een licht gekoeld glas Christoffel Bock erbij serveren. Deze traditionele en stevige dubbelbock van 7,8 vol% met een subtiele toets van gebrande koffie en chocola past goed bij de smeuïge smaak van het rundergehakt in combinatie met de licht gerookte smaak van het spek en de chilipoeder. Deze ondergistende dubbelbock werd in 2013 en 2014 uitgeroepen tot beste dubbelbock in het kader van het PINT Bockbierfestival in Amsterdam. De jury beoordeelde deze dubbelbock als verrassend, origineel en complex.

Notes

Ovenschotel met rundergehakt, licht gerookt spek, wortel, doperwtjes en Christoffel Bock