Boekweitpannenkoekjes met vijgenpuree en Westmalle Trappist Dubbel

Categorie
Opbrengsten1 portie
 100 g boekweitmeel
 100 g volkorenmeel
 2 eieren
 4 dl halfvolle melk
 1 klein zakje bakpoeder van ongeveer 15 tot 20 gram
 6 tot 8 gedroogde vijgen
 1 theelepel geraspte, goed geboende sinaasappelschil
 boter om te bakken
 poedersuiker
 1,50 dl water
 1,50 dl Westmalle Trappist Dubbel (kamertemperatuur; flesje van 33 of 75 cl)
1

De gedroogde vijgen in flinterdunne stukjes snijden en gedurende 1 tot 2 uur in het bier in een mengkom wellen. Na het wellen in water op de laagste hittebron met de deksel op de pan gedurende 15 tot 20 minuten verwarmen. Tegen het einde van het verwarmen de geraspte sinaasappelschil erdoor roeren. Na het verwarmen met een staafmixer pureren.

2

Boven een mengkom het boekweit- en volkorenmeel en de bakpoeder zeven. Al roerende met een garde de melk toevoegen tot een glad beslag is ontstaan. Vervolgens de eieren één voor één erdoor roeren. Eventueel de staafmixer gebruiken om het beslag te maken. Met een klontje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag pannenkoekjes van het beslag lichtbruin bakken. Af en toe omkeren.

3

De lauwwarme of koude vijgenpuree over een pannenkoekje verdelen en met een ander pannenkoekje afdekken. Over met poedersuiker bestrooide borden verdelen.

4

Een licht gekoeld proefglaasje (10 of 15 cl) of groter glas Westmalle Trappist Dubbel erbij serveren. De volmondige, lichtzoete smaak van dit bier combineert goed met de zachte smaak van de pannenkoekjes, het zoetje van de vijgenpuree en de subtiele toets van de sinaasappelschil.

Ingrediënten

 100 g boekweitmeel
 100 g volkorenmeel
 2 eieren
 4 dl halfvolle melk
 1 klein zakje bakpoeder van ongeveer 15 tot 20 gram
 6 tot 8 gedroogde vijgen
 1 theelepel geraspte, goed geboende sinaasappelschil
 boter om te bakken
 poedersuiker
 1,50 dl water
 1,50 dl Westmalle Trappist Dubbel (kamertemperatuur; flesje van 33 of 75 cl)

Aanwijzingen

1

De gedroogde vijgen in flinterdunne stukjes snijden en gedurende 1 tot 2 uur in het bier in een mengkom wellen. Na het wellen in water op de laagste hittebron met de deksel op de pan gedurende 15 tot 20 minuten verwarmen. Tegen het einde van het verwarmen de geraspte sinaasappelschil erdoor roeren. Na het verwarmen met een staafmixer pureren.

2

Boven een mengkom het boekweit- en volkorenmeel en de bakpoeder zeven. Al roerende met een garde de melk toevoegen tot een glad beslag is ontstaan. Vervolgens de eieren één voor één erdoor roeren. Eventueel de staafmixer gebruiken om het beslag te maken. Met een klontje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag pannenkoekjes van het beslag lichtbruin bakken. Af en toe omkeren.

3

De lauwwarme of koude vijgenpuree over een pannenkoekje verdelen en met een ander pannenkoekje afdekken. Over met poedersuiker bestrooide borden verdelen.

4

Een licht gekoeld proefglaasje (10 of 15 cl) of groter glas Westmalle Trappist Dubbel erbij serveren. De volmondige, lichtzoete smaak van dit bier combineert goed met de zachte smaak van de pannenkoekjes, het zoetje van de vijgenpuree en de subtiele toets van de sinaasappelschil.

Notes

Boekweitpannenkoekjes met vijgenpuree en Westmalle Trappist Dubbel