Gehaktballetjes en kikkererwtenpuree

Categorie
Opbrengsten1 portie
 400 g rundergehakt of half-om-half gehakt, bio kwaliteit
 1 middelgrote ui, geschild en fijn geraspt
 2 tot 3 theelepels ras el hanout
 2 theelepels grove, licht pikante rode paprikapoeder
 2 teentjes knoflook, uit de knijper
 1 middelgroot ei
 4 beschuiten, fijn gewreven
 3 dl gevogelte- of groentenbouillon
 3 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
 250 g kikkererwten, uit pot of blik
 peper uit de molen en zout naar smaak
1

In een mengkom het gehakt met de geraspte ui, fijn gewreven beschuiten, rode paprikapoeder en het ei mengen. Op smaak brengen met peper en zout en in de koelkast 1 uur laten opstijven.

2

Vervolgens gelijkmatige balletjes vormen en iets plat slaan. De olie in een braadpan verhitten en de gehaktballetjes kort aan beide kanten aanbraden. Hittebron verlagen, bouillon toevoegen en met de deksel op de pan gedurende 30 tot 35 minuten stoven. De balletjes af en toe omkeren.

3

De kikkererwten kort verwarmen,ras el hanout en geperste knoflook erdoor roeren en met een vork fijn maken of met een staafmixer pureren. De kikkererwten kunnen worden vervangen door gele linzen. Ras el hanout is een Noord-Afrikaanse kruidenmelange, die in grote supermarkten en gespecialiseerde voedingswinkels verkrijgbaar is. De puree van kikkererwten met de warme gehaktballetjes en saus serveren.

4

Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weissbier, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, blond bier tussen 5 en 7 vol%, I.P.A. (India Pale Ale), niet te zwaar gehopt.

Ingrediënten

 400 g rundergehakt of half-om-half gehakt, bio kwaliteit
 1 middelgrote ui, geschild en fijn geraspt
 2 tot 3 theelepels ras el hanout
 2 theelepels grove, licht pikante rode paprikapoeder
 2 teentjes knoflook, uit de knijper
 1 middelgroot ei
 4 beschuiten, fijn gewreven
 3 dl gevogelte- of groentenbouillon
 3 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
 250 g kikkererwten, uit pot of blik
 peper uit de molen en zout naar smaak

Aanwijzingen

1

In een mengkom het gehakt met de geraspte ui, fijn gewreven beschuiten, rode paprikapoeder en het ei mengen. Op smaak brengen met peper en zout en in de koelkast 1 uur laten opstijven.

2

Vervolgens gelijkmatige balletjes vormen en iets plat slaan. De olie in een braadpan verhitten en de gehaktballetjes kort aan beide kanten aanbraden. Hittebron verlagen, bouillon toevoegen en met de deksel op de pan gedurende 30 tot 35 minuten stoven. De balletjes af en toe omkeren.

3

De kikkererwten kort verwarmen,ras el hanout en geperste knoflook erdoor roeren en met een vork fijn maken of met een staafmixer pureren. De kikkererwten kunnen worden vervangen door gele linzen. Ras el hanout is een Noord-Afrikaanse kruidenmelange, die in grote supermarkten en gespecialiseerde voedingswinkels verkrijgbaar is. De puree van kikkererwten met de warme gehaktballetjes en saus serveren.

4

Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weissbier, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, blond bier tussen 5 en 7 vol%, I.P.A. (India Pale Ale), niet te zwaar gehopt.

Notes

Gehaktballetjes en kikkererwtenpuree