Kipfilet met pikante tomatencompote en De Prael Weizen


Type bier: Weizen

Ingrediënten voor vier personen:

• 400 tot 500 gram kipfilet (of kalkoenfilet), in blokjes
• 3 grote trostomaten, geschild, zonder zaadlijst, in stukjes
• 2 sjalotjes, geschild, in stukjes
• 1 klein stukje pijpkaneel
• 5 kruidnagels
• 2 tot 3 theelepels pikante chili vlokken
• 2 eetlepels bruine (basterd)suiker
• 2 eetlepels vers citroen- of limoensap
• zonnebloem- of olijfolie
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De kipfilet (of kalkoenfilet) met weinig zout bestrooien en vervolgens kort laten rusten. In een mengkom de blokjes met 4 eetlepels olie en 2 eetlepels vers citroen- of limoensap mengen en hierin 1 uur marineren. Af en toe de blokjes omkeren. In een wok of braadpan drie eetlepels olie verhitten en de stukjes tomaat en stukjes sjalot kort roerbakken. Groente- of gevogeltebouillon, stukje pijpkaneel en kruidnagels toevoegen en op de laagste hittebron 1 uur stoven. Het stoofvocht iets inkoken en de suiker erdoor roeren. Stukje pijpkaneel en kruidnagels verwijderen. Iets laten afkoelen en de pikante chili vlokken erdoor roeren. Naar smaak eventueel zout toevoegen. De blokjes kipfilet iets deppen, aan spiesjes rijgen en op de grillpan of op de barbecue om en om lichtbruin roosteren. Af en toe omkeren. Met de afgekoelde of lauwwarme tomatencompote serveren. Een goed gekoeld glas De Prael Weizen van 5,4 vol% erbij serveren. Dit fruitige, verfrissende bier past goed bij de licht geroosterde smaak van de kipfilet en de licht pikante en volle smaak van de tomatencompote.

Brouwerij De Prael met vestigingen van de brouwerij in Amsterdam centrum, Houthavens in Amsterdam, Groningen en Den Haag. Brouwerij in Amsterdam: Oudezijds Voorburgwal 30
www.deprael.nl
Assortiment van deze brouwerij, onder meer: Bitterblond, Weizen, IPA, Tripel, Scotch Ale, Quadrupel, DIPA, Pale Ale en andere bieren. Voor het volledige assortiment, zie de website.