Pompoen uit de oven met rode kool, uiencompote en ZHB Wout Dubbelbok

 Type bier: Dubbelbok

 Ingrediënten voor vier personen:


• 1 kleine flespompoen, geschild, zonder zaadlijst
• 250 gram rode kool, in reepjes
• 2 tot 3 eetlepels gele of donkere rozijntjes
• 1 stokje pijpkaneel, gehalveerd
• 1 grote rode ui, geschild in stukjes of blokjes
• 1 eetlepel lichtbruine of donkere basterdsuiker
• 2 theelepels fijngemalen komijnzaadjes
• 10 cl ZHB Wout Dubbelbok
• 15 tot 20 cl groente- of gevogelte bouillon
• zonnebloem- of olijfolie
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:
De oven op 180 graden Celsius voorverwarmen. De rozijntjes gedurende 1 tot 2 uur in het bier wellen. De flespompoen in niet al te dunne repen snijden, in een ovenschaal plaatsen en 4 eetlepels olie erover verdelen. In het midden van de oven plaatsen, de ovenstand op 160 graden Celsius zetten en niet te gaar bakken. Eventueel met aluminiumfolie afdekken. Uit de oven verwijderen en laten afkoelen. Drie eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de reepjes rode kool kort roerbakken. De gewelde rozijntjes en pijpkaneel erdoor roeren. Hittebron op de laagste stand zetten en gedurende 20 tot 25 minuten stoven. Op smaak brengen met peper en zout. Drie eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de blokjes of stukjes rode ui kort roerbakken. De basterdsuiker erdoor roeren, wat water (of bouillon) al roerende toevoegen en gedurende 15 minuten op de laagste hittebron met de deksel op de wok of braadpan stoven. Tegen het einde van de stooftijd de fijngemalen komijnzaadjes erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Flespompoen, rode kool en uiencompote over voorverwarmde borden verdelen. Een licht gekoeld ZHB Wout Dubbelbok erbij serveren. Dit bockbier van 8 vol% met een licht zoetige, volmondige smaak van gebrande mout en karamel, komt goed tot z’n recht bij de smaak van de gebakken pompoen uit de oven in combinatie met de volle smaak van de rode kool met pijpkaneel en rozijntjes en de licht zoete uiencompote met de toets van komijn.


Dit bier is in de competitie ‘Beste bockbier van Nederland 2019’uitgeroepen tot het Beste Bockbier 2019, in de categorie Dubbelbock.

Van harte proficiat!


Zuid-Hollandse Bierbrouwerij (ZHB) Strijplaan 168 2285 HW Rijswijk
www.zuidhollandschebierbrouwerij.nl
De bieren van deze brouwerij worden in licentie gebrouwen door brouwerij De Arn (zelfde adres in Rijswijk).
Bieren in het assortiment van de ZHB: o.a. ZHB 1894 Weizen, ZHB Wout Dubbelbok, ZHB Mout Rookbok, ZHB 1913 Tripel, ZHB 1916 Lentebier, ZHB 1881 Blond.