Paddenstoelenragout met licht gerookte ham en Brand Dubbelbock

Type bier: Bockbier (Dubbelbock)

Ingrediënten voor vier personen:

4 grote of 8 kleine, afgebakken ragout bakjes
20 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
100 gram licht gerookte ham, aan een stuk
100 gram kastanjechampignons
100 gram cantharellen
1 sjalotje
4 eetlepels bloem
3 dl gevogelte- of groentenbouillon
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels roomboter
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Het gedroogde eekhoorntjesbrood gedurende 15 minuten in warm water wellen. Na het wellen in kleine stukjes snijden. Het eekhoorntjesbrood zorgt voor een intensere smaak van de ragout. Het sjalotje schillen en in stukjes snijden. De kastanjechampignons schoon borstelen, de harde onderkant afsnijden en in plakjes of stukjes snijden. De cantharellen schoon vegen en in kleine stukjes scheuren. Een mengsel van olie en roomboter in een koekenpan verwarmen en de kastanjechampignons, cantharellen, eekhoorntjesbrood en de stukjes sjalot roerbakken. De bloem erover strooien, goed roeren en de bouillon al roerende toevoegen. Vijftien tot 20 minuten op de laagste hittebron laten pruttelen. Af en toe roeren en op smaak brengen met peper en zout. De licht gerookte magere ham in reepjes snijden en zeer kort om en om licht bakken in een koekenpan zonder vet. De afgebakken ragoutbakjes kort in de oven verwarmen en met de ragout vullen. Met de reepjes ham garneren. Een licht gekoeld glas Brand Dubbelbock erbij serveren. Het moutige en volmondige karakter van dit robijnrode bier met de subtiele en aangename lichte bitterheid in de afdronk, ondersteunt de smaak van de paddenstoelen in combinatie met de licht gerookte toets van de ham.

Brand Bierbrouwerij Brouwerijstraat 2 – 10 6321 AG Wijlre (Zuid-Limburg)

Voor rondleidingen en informatie: www.brand.nl

Assortiment van deze brouwerij: Brand Premium Pilsener, Brand Up, Brand Weizen, Brand Lentebock, Brand Dubbelbock, Brand Imperator, Brand Sylvester, Brand Zwaar Blond, Brand Oud Bruin.

Brand Dubbelbock is vanaf de derde week van september verkrijgbaar.