Ovenschotel met rode kool, rundergehakt, rozijntjes en Westmalle Trappist Dubbel

Ingrediënten voor vier personen:

• 400 gram rundergehakt
• 300 gram rode kool
• 1 middelgrote ui
• 2 eetlepels rozijntjes
• 2 eetlepels Worcestershire saus
• 500 gram geschilde bloemige aardappelen
• 1,5 dl Westmalle Trappist Dubbel, flesje van 33 l of fles van 75 cl
• 8 eetlepels halvolle melk
• 2 dl gevogelte- of runderbouillon
• 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
• 2 eetlepels roomboter
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De rozijntjes gedurende 2 uur in een kom in het bier wellen. De ui schillen en in stukjes snijden. De rode kool in flinterdunne sliertjes snijden en met een snufje zout in water beetgaar koken. Na het koken in een vergiet laten uitlekken. Twee eetlepels olie in een braadpan verhitten en het gehakt aanbraden. Met een vork uit elkaar halen en de stukjes ui kort mee braden. Bouillon toevoegen en in ruim 30 minuten met de deksel op de pan laten pruttelen. Vijf minuten voor het einde van de stooftijd de gewelde rozijntjes en de rest van het bier toevoegen. Ondertussen de aardappelen in stukjes snijden en in water met een snufje zout gaar koken. Afgieten en de melk en 2 klontjes roomboter erdoor roeren en tot puree stampen.. De oven op 200 graden Celsius voorverwarmen. Tegen het einde van de stooftijd het stoofvocht van het rundergehakt iets inkoken. Worcestershire saus erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout. De helft van de aardappelpuree over de bodem verdelen en het rundergehakt met enkele lepels saus en de sliertjes uitgelekte rode kool erop plaatsen. Afdekken met de rest van de aardappelpuree. De stand van de oven op 160 graden Celsius zetten. De schaal in het midden van de oven plaatsen tot de bovenkant gelijkmatig lichtbruin is geworden. Zo warm mogelijk serveren, vergezeld van een licht gekoeld glas Westmalle Trappist Dubbel.

Trappistenbrouwerij Westmalle, Antwerpsesteenweg 496, 2390 Westmalle, Belgie

www.trappistwestmalle.be

Bieren uit het assortiment van deze brouwerij: Westmalle Trappist Dubbel, Westmalle Trapist Tripel