4.Bereidingswijze en bierkeuze

 

“Wat is het lekkerste hapje met witbier voor ons café….”

“We hebben nog 6 flessen Affligem Blond in de koelkast, welk gerecht past goed bij dit bier…”

“Kerst nadert en we willen graag een smakelijk bier drinken bij kalkoen uit de oven, wat is het

advies…”

Van bezoekers ontvangen we regelmatig vragen over de bierkeuze bij bepaalde gerechten. We kunnen weliswaar op basis van ervaring en de eigen smaakverwachting en smaakbeleving aanbevelingen doen, maar de vraag is of deze recht doen aan de specifieke verwachting en smaakbeleving van de vragenstellers. Om een zo goed mogelijk advies te geven, ontkomen we er niet aan om door te vragen. Bijvoorbeeld: Hoe zal de kalkoen worden bereid, naturel of ingewreven met bepaalde specerijen, gevuld met gehakt vermengd met bepaalde specerijen, eerst gemarineerd met bepaalde specerijen. De bereidingswijze en de mate van intensiteit van bepaalde toevoegingen aan het gerecht zullen een belangrijke rol spelen in het geven van een advies over de mogelijke bierkeuze. We nemen in het onderstaande overzicht verse zalmfilet als voorbeeld.

Bereidingswijze:                                                                        Bier, bijvoorbeeld:

Gekookt, zonder toevoegingen                                                pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weizen

Gekookt, in visbouillon met kruiden                                         pilsener, witbier, Weizen, Session IPA*

Gestoofd, met ui, venkel                                                          witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 7 vol%

Gebakken, zonder toevoegingen                                             pilsener, Session IPA, witbier, Weizen

Gebakken, met zoetzure saus                                                  witbier, Weizen, geuze

Gebakken, met verse gember, sojasaus                                   IPA, blond tussen 7 en 9 vol% (tripel)

Gegrild, zonder toevoegingen                                                   pilsener (zwaar gehopt), witbier, Weizen

Gegrild, met dip van mosterd, dille                                           witbier, Weizen, IPA, blond (tripel)

Gerookt, zonder toevoegingen                                                  IPA, blond (tripel), Rauchbier, Saison

Gerookt, met dip van mierikswortel                                           IPA (pittig gehopt), blond (tripel)

Rauw, zonder toevoegingen                                                      pilsener, witbier, Weizen

Rauw, gemarineerd met dille, witte peper                                 witbier, Weizen,

Rauw, met dip van mayonaise, dille, mosterd                           pilsener , witbier, Weizen, Saison

Rauw, met dip van sojasaus met wasabi                                  witbier, Weizen

 

Let wel, het gaat hier om enkele voorbeelden. De mate van intensiteit kan worden beïnvloed door extra toevoeging van bepaalde kruiden.

Hoe hoger de smaakintensiteit van de toevoegingen, hoe eerder de keuze zal vallen op een bier met een hoger alcoholpercentage en een hoger hopgehalte. Besef dat u eindeloos kunt variëren wat betreft de bereidingswijze en toevoegingen. Bij het bier kunt u alleen de temperatuur en de schuimkraag beïnvloeden

Uitproberen, proeven en nog eens proeven, bijstellen en blijven ontdekken om tot een bierkeuze te komen, die zoveel mogelijk aan uw smaakverwachting en smaakbeleving zal voldoen. Bovengenoemde aanbevelingen vormen een aansporing daartoe.

*Session IPA verwijst naar bier van het type India Pale Ale (IPA) met een laag alcoholgehalte,   bijvoorbeeld tussen 3 en 5 vol%

Voor een beknopt overzicht van de verschillende biersoorten, zie het voorafgaande deel 3