Parelhoenborstfilet met vijgen- en sjalottensaus, koriander en Bronckhorster IJsselbock

Type bier: Bockbier

Ingrediënten voor vier personen:

• 4 parelhoenborstfilets, ontveld
• 6 gedroogde vijgen
• 2 sjalotjes, geschild en in stukjes
• 2 tot 3 theelepels korianderzaadjes, zeer fijn gekneusd
• 1 dl Bronckhorster IJsselbock, kamertemperatuur, flesje van 33 cl
• 3 dl gevogelte- of groentebouillon
• 4 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
• 2 eetlepels roomboter
• peper uit de molen en zout naar smaak
 

Bereidingswijze:

De gedroogde vijgen in kleine stukjes snijden en in een mengkom gedurende 1 tot 2 uurin Bronckhorster IJsselbock wellen. De parelhoenborstfilets met weinig zout bestrooien en laten rusten. Twee eetlepels olie in een braadpan verhitten en de stukjes sjalot kort roerbakken. De stukjes gewelde vijg , het restant van het bier erdoor roeren en de bouillon toevoegen. Hittebron op de laagste stand zetten en gedurende 20 tot 25 munten laten pruttelen. Na het pruttelen met een staafmixer pureren en zeven. Terugdoen in de braadpan, de zeer fijn gekneusde korianderzaadjes. Erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout. De saus warm houden. Een mengsel van 2 eetlepels olie en 2 eetlepels roomboter in een koekenpan verhitten en de parelhoenborstfilets om en om bakken. Af en toe omkeren. Na het bakken in aluminiumfolie wikkelen en kort laten rusten. De parelhoenborstfilets in plakken snijden en samen met de saus over voorverwarmde borden verdelen. Met kleine aardappelkroketjes en beetgare kleine sperzieboontjes of broccoliroosjes serveren. Een licht gekoeld glas Bronckhorster IJsselbock erbij serveren. Dit bockbier van 7 vol% met aangename tonen van gebrande mout en karamel komt goed tot z’n recht met het zoetje van de saus en de kruidigheid van de korianderzaadjes.

In dit recept kan de parelhoenborstfilet worden vervangen door duivenborstfilet. Bij de keuze van duivenborstfilet, vooral korter om en om bakken.

Bronckhorster IJsselbock van de fles is op de 1e plaats geëindigd in het kader van ‘Lekkerste bockbier van Nederland 2016’. Informatie www.lekkerstebockbier.nl

Bronckhorster Brewing Company   Rhabergseweg 9 7224 NA Rha

www. bronckhorster.beer

Bieren uit het assortiment van deze brouwerij, een selectie: Hooge Heeren, Rakker, Hoptimist, Royal Rha, Angus Triple, Nightporter, IJsselblock, Makker.

Bronckhorster IJsselbock is in 2016 gekozen tot ‘Lekkerste bockbier van Nederland’ in de categorie Standaard bockbier.