Biertapas zomer 2020

Grote garnalen met pikante salsa

Ingrediënten voor vier personen:

• 400 gram grote garnalen, gepeld en schoongemaakt
• 1 kleine trostomaat, ontveld, zonder zaadjes, in kleine blokjes
• 4 eetlepels komkommer, zonder zaadlijst, in kleine blokjes
• 4 eetlepels rode paprika, zonder zaadlijst, in kleine blokjes
• 4 eetlepels bleekselderij, zonder draadjes, in kleine blokjes
• 3 eetlepels pikante chilisaus, kant-en-klaar, uit fles
• 2 eetlepels vers citroen- of limoensap
• 2 teentjes knoflook, uit de knijper
• zonnebloem- of olijfolie
• stokbrood of ciabatta
• zout naar smaak

Bereidingswijze:

De schoongemaakte garnalen met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. In een mengkom de blokjes trostomaat, komkommer, rode paprika en bleekselderij met de pikante chilisaus, 4 eetlepels olie en vers citroen- of limoensap mengen. Gedurende 1 tot 2 uur op een koele plaats of in de koelkast plaatsen. Drie eetlepels olie in een wok of koekenpan verhitten en de garnalen om en om bakken. Na het bakken de geperste knoflook erdoor roeren en in de pan iets laten afkoelen. Met de salsa serveren, vergezeld van stokbrood of ciabatta. Aanbevolen bieren: Pils (licht tot zwaar gehopt), Witbier, Weizen, Saison, Blond bier tussen 5 en 7 vol% of iets zwaarder van alcoholpercentage (bijvoorbeeld Tripel), Session India Pale Ale tuseen 3 en 5 vol%, India Pale Ale.

 

Komkommer met makreelfilet, ei, tomaat en zilveruitjes

Ingrediënten voor vier personen:

• 1 grote komkommer, geschild
• 250 gram licht gerookte makreelfilet
• 2 kleine hardgekookte eieren, in piepkleine blokjes
• 2 eetlepels crème fraîche
• 2 eetlepels mayonaise
• 1 (tros)tomaat, zonder zaadlijst, in dunne reepjes
• 4 eetlepels kleine zilveruitjes, op azijn of olie
• 1 eetlepel vers citroen- of limoensap
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Met een pincet eventueel achtergebleven graatjes uit de makreelfilet verwijderen en in kleine stukjes snijden. Deze stukjes in een mengkom doen en met de blokjes ei, crème fraîche, mayonaise en citroen- of limoensap mengen. Op smaak brengen met peper en zout. De mengkom ruim 1 uur in de koelkast plaatsen om iets op te stijven. De geschilde komkommer in gelijkmatige plakken snijden, zoveel mogelijk uithollen en met het mengsel van de makreelfilet vullen. Met een dun reepje (tros)tomaat en kleine zilveruitjes garneren. Aanbevolen bieren: Pils (niet te zwaar gehopt), Witbier, Weizen, Saison, Gueuze, Blond bier tussen 5 en 7 vol%, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, India Pale Ale (niet te zwaar gehopt).

 

Roerei met tomaat, prei, tijm en kaas

Ingrediënten voor vier personen:

• 4 middelgrote eieren, bio kwaliteit
• 4 eetlepels kookroom of slagroom
• 1 grote (tros)tomaat, geschild, zonder zaadjes, in blokjes of stukjes
• 4 tot 5 eetlepels verse, dunne prei ringetjes
• 2 theelepels verse tijm, zonder steeltjes, fijngeknipt
• 3 eetlepels zonnebloemolie
• 4 eetlepels geraspte Parmezaanse- of extra belegen of oude kaas
• plakjes of rondjes licht geroosterd volkorenbrood of ciabatta
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

In een mengkom de eieren met de kookroom of slagroom tot een egaal, luchtig beslag klutsen. De olie in een koekenpan (met antiaanbaklaag) verhitten en de blokjes of stukjes tomaat samen met de preiringetjes kort roerbakken. Hittebron op de laagste stand zetten en met de deksel op de pan 3 tot 4 minuten garen. Hittebron iets verhogen, het eimengsel steeds goed roerende toevoegen en blijven roeren tot het mengsel bijna is gestold. Over de rondjes brood verdelen en met de fijngeknipte verse tijm en kaas garneren. Aanbevolen bieren: Pils (niet te zwaar gehopt), Witbier, Weizen, Saison, Blond bier tussen 5 en 7 vol%, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%.

 

Tomaat met kipdijenfilet en ras el hanout

Ingrediënten voor vier personen:

• 350 gram kipdijenfilet, in blokjes of stukjes
• 4 trostomaten, gehalveerd
• 4 theelepels ras el hanout
• 2 teentjes ontvelde knoflook, uit de knijper
• 20 cl groente- of gevogelte bouillon
• 4 tot 5 eetlepels komkommerblokjes, zonder zaadlijst
• 3 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
• twee eetlepels fijngeknipte verse korianderblaadjes (optie)
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De trostomaten halveren en het vruchtvlees verwijderen. Zoveel mogelijk de zaadjes verwijderen en het overgebleven vruchtvlees in kleine stukjes snijden. Drie eetlepels olie in een wok of koekenpan verhitten en de blokjes of stukjes kip roerbakken. Knoflook en bouillon erdoor roeren en op de laagste hittebron 20 minuten laten pruttelen. Af en toe omkeren. Tegen het einde de ras el hanout en blokjes komkommer erdoor roeren en iets laten afkoelen. Op smaak brengen met peper en zout. Ras el hanout is in mediterrane voedingswinkels en grote supermarkten verkrijgbaar. De uitgeholde en gehalveerde tomaten met dit mengsel vullen. Naar smaak met enkele blaadjes verse koriander garneren. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), Witbier, Weizen, Saison, Blond bier tussen 5 en 7 vol%, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, India Pale Ale (niet te zwaar gehopt).