Biertapas winter 2018/19

Courgette met gegrilde rode paprika, gepofte knoflook en ansjovis

Ingrediënten voor vier personen:

  • 1 middelgrote courgette
  • 6 eetlepels gegrilde rode paprika, gepureerd
  • 6 tot 8 teentjes geschilde knoflook
  • 6 reepjes ansjovis
  • 2 takjes bladselderij
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper uit de molen en zout snaar smaak
  • Bereidingswijze:

De olie in een koekenpan verhitten en de teentjes knoflook zo kort mogelijk roerbakken. Met de deksel op de pan op de laagste hittebron nog kort garen, laten afkoelen en halveren. De courgette in plakken van ongeveer 1 cm dikte snijden en in een stoommandje boven heet water kort beetgaar stomen en laten afkoelen. De puree van gegrilde rode paprika over de plakken gestoomde courgette verdelen en met de gepofte knoflook, gehalveerde reepjes ansjovis en bladselderij garneren. Aanbevolen bieren, pilsener, witbier, Weissbier, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, India Pale Ale (niet te zwaar gehopt).

 

Omelette met aardappel, sjalotjes en courgette

Ingrediënten voor vier personen:

  • 4 eieren
  • 4 eetlepels slagroom of koksroom
  • 2 kleine sjalotjes, geschild, in stukjes
  • 4 gekookte kleine aardappelen, in blokjes of plakjes
  • 1 halve, kleine courgette, zonder zaadlijst, in dunne plakjes
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

In een mengkom de eieren met de room mengen. De olie in een koekenpan (met antiaanbaklaag) verhitten ende stukjes sjalot, aardappel en courgette kort roerbakken. Het mengsel van ei en room toevoegen en al roerende iets laten stollen. Met de deksel op de pan nog kort verwarmen op de laagste hittebron. Op smaak brengen met peper en zout. Warm of lauwwarm serveren. Naar smaak met blokjes komkommer en tomaat garneren. Aanbevolen bieren: pilsener, alcoholvrije- of alcoholarme pilsener, witbier, Weissbier, Saison, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%

 

Pasteitje gevuld met pompoenpuree, milde kerrie en bleekselderij

Ingrediënten voor vier personen:

  • 8 kleine pasteibakjes
  • 400 gram flespompoen, zonder schil en zaadjes, in stukjes
  • 2 sjalotjes, geschild, in stukjes
  • 2 tot 3 theelepels milde tot licht pikante kerriepoeder
  • 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • 8 eetlepels gevogelte-of groentebouillon
  • 1 kleine bleekselderij stengel, zonder draadjes, in kleine blokjes
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De oven op 180 graden Celsius verwarmen. De olie in een wok of koekenpan verhitten en de stukjes flespompoen en sjalot kort roerbakken. Kerriepoeder en bouillon toevoegen en op de laagste hittebron met de deksel op de wok of pan gedurende 10 tot 15 minuten stoven. Met de staafmixer pureren en op smaak brengen met peper en zout. De pasteibakjes in de voorverwarmde oven of in de magnetron kort verwarmen. De pasteibakjes met het warme of lauwwarme mengsel vullen en met kleine blokjes bleekselderij garneren. Aanbevolen bieren: pilsener, alcoholvrije- of alcoholarme pilsener, witbier, Weissbier, Saison, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Session India Pale Ale tusen 3 en 5 vol%.

 

Puree van heekfilet met knoflook en olijfolie

Ingrediënten voor vier personen:

  • 300 gram heekfilet, of anders stevige soort vis
  • 1 gekookte aardappel, in stukjes
  • 4 eetlepels koksroom
  • 2 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 4 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel harissa, uit tube of pot
  • sneden stokbrood, licht geroosterd
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De heekfilet in stukken snijden en met weinig zout bestrooien. In een stoommandje boven heet water beetgaar stomen en iets laten afkoelen. In en mengkom doen, stukjes aardappel, geperste knoflook, olijfolie en koksroom toevoegen en met een vork zo fijn mogelijk maken. De harissa met de tomatenpuree mengen. Harissa is een pikante Noord-Afrikaanse kruidige pikante saus en in tubes of blikjes bij mediterrane voedingswinkels en grote supermarkten verkrijgbaar. De sneden licht geroosterd stokbrood met dit mengsel besmeren en met het mengsel van tomatenpuree en harissa garneren. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), alcoholvrije- of alcoholarme pilsener, witbier, Weissbier, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Saison, Session India Pale tussen 3 en 5 vol%.