Biertapas voorjaar 2018

Kastanjechampignons met maïskoekjes

Ingrediënten voor vier personen:

  • 100 gram kastanjechampignons
  • 8 eetlepels gekookte maïskorrels, uit pot of blijk
  • 1 sjalotje, geschild en in stukjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels rode paprika, in piepkleine blokjes
  • 2 eetlepels bleekselderij, zonder draadjes, in piepkleine blokjes
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Het steeltje van de kastanjechampignons verwijderen en halveren. In een stoommandje boven heet water kort beetgaar stomen en laten afkoelen. De gekookte maïskorrels met de stukjes sjalot in een mengkom doen en met de staafmixer pureren. Vervolgens het ei en de bloem erdoor roeren. Op smak brengen met peper en zout. In de koelkast gedurende 1 uur plaatsen om op te stijven. Uit de koelkast halen, balletjes vormen en iets plat slaan. De olie in een koekenpan met antiaanbaklaag verhitten en het maïsmengsel om en om bakken. Af en toe omkeren. Over de gehalveerde kastanjechampignons verdelen en met de andere gehalveerde kastanjechampignons afdekken. Over voorverwarmde bordjes verdelen en met de piepkleine blokjes rode paprika en bleekselderij garneren. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, Saison, Session India Pale Ale (IPA) tussen 3 en 5 vol%, blond bier tussen 6 en 8 vol%.

 

Ei met tonijnfilet

Ingrediënten voor vier personen:

  • 2 verse tonijnfilets, 75 gram per stuk, (MSC certificaat)
  • 2 teentjes knoflook, geschild en in stukjes
  • 1 sjalotje, geschild en in stukjes
  • 1 mespunt Cayennepeper (of 1 klein Spaans pepertje, zonder zaadlijst)
  • 4 eieren, gekookt en gehalveerd
  • 12 theelepels grove rode paprikapoeder (mild of licht pikant)
  • 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • 2 eetlepels kleine kappertjes
  • 2 eetlepels fijngeknipte bladselderij of bieslook
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Het eigeel uit de gehalveerde eieren verwijderen. De tonijnfilets met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. In stukjes snijden. Twee eetlepels olie in een wok verhitten en de stukjes tonijnfilet, stukjes sjalot en knoflook kort roerbakken. Laten afkoelen, het eigeel met een vork fijnmaken en door het mengsel van de tonijnfilet roeren. Met een vork zo fijn mogelijk maken of met de staafmixer pureren. De Cayennepeper erdoor roeren. Dit mengsel over de gehalveerde eieren verdelen en met grove rode paprikapoeder, fijngeknipte bieslook of bladselderij en kleine kappertjes garneren. Aanbevolen bieren: pilsener, witbier, Weissbier, Session IPA (India Pale Ale) tussen 3 en 5 vol%, Saison, blond bier tussen 6 en 8 vol%.

 

Courgette- en kikkererwtenkoekjes met kalkoenfilet

Ingrediënten voor vier personen:

  • 1 kleine courgette
  • 8 tot 10 eetlepels gekookte kikkererwten, uit pot of blik
  • 1 ei
  • 200 tot 250 gram kalkoenfilet, in dunne plakjes
  • 2 theelepels cajun kruiden (voor gevogelte)
  • 1 theelepel fijngemalen komijnzaadjes
  • 5 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De kikkererwten in lauwwarm water wellen, zodat het velletje losraakt. Zoveel mogelijk het witte vruchtvlees uit de courgette snijden en grof raspen. In een schaal de kikkererwten met een vork fijnmaken en de geraspte courgette, het ei en de fijngemalen komijnzaadjes erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Met natte handen gelijkmatige balletjes vormen, iets plat slaan en gedurende 1 uur in de koelkast plaatsen om op te stijven. Drie eetlepels olie in een koekenpan met antiaanbaklaag verhitten en de balletjes om en om lichtbruin bakken. Af en toe omkeren. Twee eetlepels olie in een wok verhitten en de plakjes kalkoenfilet kort roerbakken. Na het roerbakken iets laten afkoelen, met de cajun kruiden bestrooien en de kalkoenfilet over de courgette- en kikkererwtenkoekjes verdelen. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, Saison, Session India Pale Ale (IPA), blond bier tussen 6 en 8 vol%.

 

Broccoli met champignons en kaassaus

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 gram broccoliroosjes
  • 100 gram champignons
  • 100 gram belegen kaas, in stukjes
  • 4 eetlepels crème fraïche
  • 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • 1 dl gevogelte- of groentenbouillon
  • 2 theelepels roze peperkorrels
  • 2 eetlepels gegrilde rode paprika, in dunne reepjes
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereiding:

Broccoliroosjes afspoelen, in een vergiet laten uitlekken en in een stoommandje beetgaar stomen. Uit de pan halen en laten afkoelen. De harde onderkant van de champignons afsnijden, halveren, beetgaar in een stoommandje boven heet water beetgaar stomen en laten afkoelen. Bouillon in een pannetje verwarmen, crème fraîche en stukjes belegen kaas al roerende laten smelten. Op smaak brengen met peper en zout. Broccoliroosjes en kastanjechampignons op voorverwarmde borden rangschikken en de kaassaus erover verdelen. Met dunne reepjes gegrilde rode paprika en roze peperkorrels garneren. Met stokbrood of ciabatta serveren. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, Saison, blond bier tussen 5 en 7 vol%