Biertapas najaar 2017

Avocado met ei en bacon

Ingrediënten voor vier personen:

  • 2 rijpe avocado’s
  • 2 middelgrote, half-zachte gekookte eieren
  • 4 plakjes bacon
  • 1 eetlepel grof gemalen licht pikante grove rode paprikapoeder of cajun kruiden
  • reepjes warme toast
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De plakjes bacon in een koekenpan, zonder vet, licht krokant bakken. Laten afkoelen en verkruimelen. De avocado’s halveren en de pitten eruit halen. De holte vullen met de gehalveerde half-zacht gekookte eieren. Met de verkruimelde bacon en rode paprikapoeder of cajun kruiden garneren. Met reepjes warme toast serveren. Zo snel mogelijk serveren om verkleuring van de avocado tegen te gaan. Om verkleuring tegen te gaan kan wat vers citroensap over de avocado worden verdeeld. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amebrkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, Saison, Session IPA (tussen 4 en 5 vol%), blond bier tussen 5 en 7 vol%.

 

 

 

Courgette met pastrami en feta

Ingrediënten voor vier personen:

  • 1 kleine courgette
  • 8 dunne plakjes pastrami (of lamsham)
  • 4 tot 5 eetlepels blokjes feta
  • 4 tot 5 eetlepels blokjes, zonder zaadjes
  • 4 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • 1 theelepel gedroogde oregano (optie)
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De courgette met een dunschiller in repen snijden. In een stoommandje boven heet water beetgaar stomen en laten afkoelen. De plakjes pastrami (of lamsham) over de repen courgette verdelen en in de vorm van een hoorntje oprollen. De ontstane holte met blokjes feta en tomaat opvullen. Op smaak brengen met peper en zout en de olijfolie erover verdelen. Naar smaak met oregano bestrooien (optie) . Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, blond bier tussen 5 en 7 vol%.

 

Gegrilde garnalen met harissa

Ingrediënten voor vier personen:

  • 20 middelgrote garnalen, geschild en zonder darmkanaal
  • 1 eetlepel harissa (uit tube of blik)
  • 2 tenen knoflook, uit de knijper
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels vers citroensap
  • 75 gram gemengde sla, kant en klaar
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

In een mengkom de middelgrote garnalen in een mengsel van 4 tot 5 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels vers citroensap gedurende 1 uur marineren. Vijf eetlepels olie in een koekenpan verwarmen en de geperste knoflook , harissa en 2 eetlepels vers citroensap erdoor roeren. Op de laagste hittebron al roerende kort verwarmen en op smaak brengen met zout. Harissa is een pikante rode saus. De basis bestaat uit fijngemalen rode pepers, tomaat, komijn, koriander en knoflook en is in tubes of blikjes in Noord-Afrikaanse voedingswinkels en grote supermarkten verkrijgbaar. De garnalen iets deppen, aan spiesjes rijgen en op een grillpan, op de barbecue of onder de grill van de oven kort om en om roosteren. De spiesjes met de saus en de gemengde sla serveren. De gemengde sla met olijfolie bedruppelen. Aanbevolen bieren: pilsener, witbier, Weissbier, blond bier tussen 6 en 8 vol%, India Pale Ale (IPA) tussen 5 en 7 vol%.

 

Kipdrumsticks met vijfkruiden poeder en paksoi

Ingrediënten voor vier personen:

  • 8 kleine kipdrumsticks, ontveld
  • 1 eetlepel vijfkruiden poeder
  • 2 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • 8 tot 10 eetlepels blond of amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%
  • 6 eetlepels Chinese pruimensaus
  • 8 gave blaadjes paksoi

Bereidingswijze:

De ontvelde kipdrumsticks gedurende 2 tot 3 uur marineren in een mengsel van zonnebloemolie, vijfkruiden poeder, geperste knoflook en het bier. De oven voorverwarmen op 200 graden Celsius. Na het marineren de kipdrumsticks met keukenpapier deppen. Over een ovenschaal verdelen en weinig olie erover druppelen. De ovenstand op 160 tot 180 graden Celsius zetten, de schaal in het midden van de oven plaatsen en gedurende 45 minuten bakken. Af en toe omkeren en met de overgebleven marinade lichtjes met een penseel bestrijken. De gave blaadjes paksoi zo kort mogelijk stomen en om het uiteinde van de kipdrumsticks wikkelen. Met de licht zoet-zoute Chinese pruimensaus serveren. De pruimensaus en vijfkruiden poeder zijn verkrijgbaar in Chinese voedingswinkels en grote supermarkten. Aanbevolen bieren: pilsener, Session IPA tussen 4 en 6 vol%, witbier, Weissbier, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, Saison, blond bier tussen 5 en 7 vol%, India Pale Ale (IPA, niet te zwaar gehopt tussen 5 en 7 vol%