Biertapas zomer 2017

Gegrilde makreelfilet met komkommer en rode ui

Ingrediënten voor vier personen:

• 1 verse middelgrote makreel, ontgraat en met vel
• 4 eetlepels vers citroensap
• 4 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
• 1 middelgrote rode ui
• 1 kleine halve komkommer, zonder zaadlijst
• 1 theelepel fijn gekneusde venkel- of komijnzaadjes
• peper uit de molen en zout naar smaak
 

Bereidingswijze:

De rode ui in flinterdunne ringen snijden. Met een zesteur (speciaal trekkertje) dunne reepjes uit de komkommer trekken. R ode ui en komkommer gedurende 2 tot 3 uur in een mengsel van 2 eetlepels citroensap en 2 eetlepels olie marineren. Na het marineren de fijn gekneusde venkel- of komijnzaadjes erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout. Eventuele graatjes met een pincet uit de makreel verwijderen en in gelijk- matige stukken snijden. De stukken gedurende 1 uur in een mengsel van 2 eetlepels citroensap en 2 eetlepels olie marineren. Af en toe omkeren. De stukken makreelfilet in een visklem doen en op de barbecue of onder de grill van de oven lichtbruin roosteren. Af en toe omkeren. De stukken makreelfilet lauwwarm of afgekoeld met de gemarineerde rode ui en komkommer serveren. Aanbevolen bieren: pilsener (mild tot zwaar gehopt), witbier, Weissbier, Saison, blond bier tussen 5 en 7 vol%, India Pale Ale (IPA) tussen 5 en 7 vol%, niet te zwaar gehopt.

 

Pastrami met bleekselderij, mayonnaise en bieslook

Ingrediënten voor vier personen:

• 8 plakjes pastrami of mager pekelvlees, in plakjes
• 150 gram bleekselderij, zonder draadjes, in piepkleine blokjes
• 4 eetlepels mayonaise, liefst zelf gemaakt
• 1 eetlepel fijngeknipte verse bieslook
• 2 eetlepels dunne reepjes rode gegrilde paprika
• peper uit de molen en zout naar smaak
 

Bereidingswijze:

In een mengkom de piepkleine blokjes bleekselderij met de mayonaise en de verse bieslook mengen. Op smaak brengen met peper en zout. Dit mengsel over de plakjes pastrami of het magere pekelvlees verdelen, oprollen en eventueel met een prikkertje vast zetten. Met een reepje rode gegrilde paprika garneren. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, Saison, blond bier tussen 5 en 7 vol%, India Pale Ale (IPA), niet te zwaar gehopt, bijvoorbeeld een milde Engelse IPA of Session IPA tussen 3 en 5 vol%.

 

Salade met octopus en tomaten- gegrilde rode paprika dressing

Ingrediënten voor vier personen:

• 400 gram octopus, gekookt en in dunne plakjes
• 1 trostomaat, geschild, zonder zaadjes, in stukjes
• 4 eetlepels gegrilde rode paprika, in stukjes
• 1 teentje knoflook, geschild en in stukjes
• 4 tot 5 eetlepels olijfolie, extra vierge
• 4 dunne plakjes licht gerookte zalmfilet (optie)
• 75 gram gemengde sla, met onder meer rucola
• peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

De stukjes trostomaat, gegrilde rode paprika, knoflook en olijfolie in een mengkom doen en met de staafmixer pureren. Op smaak brengen met peper en zout. Naar smaak zeven. De gemengde sla en de dunne plakjes octopus over borden verdelen en met een opgerold plakje zalmfilet (optie) garneren. Tegenwoordig is in veel grote supermarkten reeds gekookte octopus verkrijgbaar. De dressing erover verdelen. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Saison, India Pale Ale (mild van smaak), bijvoorbeeld een Engelse IPA of een Session IPA tussen 3 en 5 vol%.

 

Salade van artisjok, feta, witte bonen en tomaat

Ingrediënten voor vier personen:

• 4 kleine artisjokken, vers, gekookt; of op (olijf)olie
• 4 eetlepels blokjes feta, op olijfolie
• 4 eetlepels olijven gevuld met rode paprika of groene olijven
• 6 eetlepels gekookte (grote) witte bonen, uit pot of blik
• 1 trostomaat
• 1 eetlepel vers citroensap
• 4 eetlepels olijfolie, extra vierge
• 75 gram gemengde sla
• peper uit de molen en zout naar smaak
 

Bereidingswijze:

In een mengkom de olijfolie en het citroensap met de staafmixer mengen. Op smaak brengen met peper en zout. De kleine artisjokken halveren. Tomaat halveren, zaadlijst en zaadjes verwijderen en in reepjes snijden. De gemengde sla over bordjes verdelen en de gehalveerde artisjokken, blokjes feta, witte bonen, reepjes tomaat en olijven erop rangschikken. De dressing gelijkmatig over de sla verdelen. Naar smaak met warme toast of ciabatta serveren. Aanbevolen bieren: witbier, Weissbier, blond bier tussen 5 en 7 vol%, India Pale Ale (IPA), type Session IPA tussen 3 en 5 vol% (milde smaak).