Biertapas voorjaar 2017

Bleekselderij met mascarpone en blauwaderkaas

Ingrediënten voor vier personen:

• 3 bleekselderijstengels
• 100 gram mascarpone
• 100 gram blauwaderkaas, bijvoorbeeld Gorgonzola, Bleu d'Auvergne
• 1 eetlepel fijngeknipte bieslook
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Vooral de onderkant en het gedeelte erboven van de bleekselderijstengels gebruiken. De draadjes van de bleekselderijstengels verwijderen en in stukken van 5 cm lengte snijden. In een stoommandje boven kokend water kort beetgaar stomen en laten afkoelen. In een mengkom de blauwaderkaas met een vork fijnmaken. Bij beetjes de mascarpone erdoor roeren tot een homogeen geheel is ontstaan. De fijngeknipte bieslook erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout. In de koelkast gedurende 1 uur plaatsen om iets op te stijven. De holte van de bleekselderijstengels met dit mengsel vullen. Aanbevolen bieren: witbier, Weissbier, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Saison tussen 5 en 7 vol%, een milde (Engelse) India Pale Ale of Session India Pale tussen 4 en 6 vol%.


Gele linzen met rode paprika en chorizo

Ingrediënten voor vier personen:

• 150 gram pikante chorizo (of merguez, of pikante runderworst)
• 8 tot 10 eetlepels gekookte gele linzen of andere soort linzen
• 1 grote rode paprika
• 2 theelepels ras el hanout (Noord-Afrikaanse specerijenmelange)
• 3 eetlepels olijfolie
• blaadjes verse munt
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De zaadlijst en zaadjes uit de rode paprika verwijderen, in de vorm van driehoekjes of vierkantjes snijden en in een stoommandje boven heet waterkort beetgaar stomen. Twee eetlepels olijfolie in een koekenpan verhitten, de gele linzen al roerende toevoegen en kort verwarmen. Ras el hanout erdoor roeren en nog kort verwarmen. Ras el hanout is een Noord-Afrikaanse specerijenmelange en verkrijgbaar in grote supermarkten en Noord-Afrikaanse voedingswinkels. Een eetlepel olijfolie in een koekenpan verhitten en de plakjes pikante chorizo kort om en om bakken. Met de lauwwarme gele linzenpuree over de rode paprika verdelen. Naar smaak met peper en zout bestrooien en met verse blaadjes verse munt garneren. Aanbevolen bieren: pilsener, witbier, Weissbier, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, blond bier, licht, tussen 6 en 8 vol%, donker bier, licht, bijvoorbeeld dubbel tussen 6 en 8 vol%, India Pale Ale, niet te zwaar gehopt, tussen 5 en 7 vol%.


Haring met gemarineerde komkommer en rode ui

Ingrediënten voor 4 personen:

• 4 kleine maatjes haringen, schoongemaakt
• 1 halve, kleine komkommer
• 1 rode ui
• 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
• 2 eetlepels vers citroensap
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereiding:

De zaadlijst uit de komkommer verwijderen. Met een trekkertje (zesteur) flinterdunne sliertjes uit de komkommer snijden. De ui schillen en in flinterdunne ringen snijden. Het citroensap en de olie met een staafmixer mengen. Dit mengsel in een schaal of kom gieten en dekomkommer en rode ui ringen gedurende 2 tot 3 uur marineren. Na het marineren op smaak brengen met peper en zout. De haringen met de gemarineerde komkommer en rode ui beleggen. Met dunne plakjes gekookte aardappel of licht geroosterde reepjes stokbrood of ciabatta serveren. Aanbevolen bieren: pilsener, witbier, Weissbier, blond bier, licht, tussen 5 en 7 vol%, milde Engelse India Pale Ale tussen 5 en 7 vol%.


Tacos met kip, avocado en rode bonen

Ingrediënten voor vier personen

• 8 kleine tacos schelpen of 4 grote tacos schelpen
• 300 gram kipdijenfilet
• 1 kleine rijpe avocado, geschild en ontpit
• 8 tot 10 eetlepels rode bonen (red kidney beans), uit pot, blik
• 8 eetlepels bleekselderij, in dunne reepjes of blokjes
• 2 theelepels licht pikante chilipoeder
• 4 eetlepels zonnebloem- of olijfolie

Bereidingswijze:

De kipdijenfilet in gelijkmatige plakjes snijden. Twee eetlepels olie in een wok verhitten en de plakjes roerbakken. Na het bakken met de licht pikante chilipoeder bestrooien. Twee eetlepels olie in een wok verhitten en de rode bonen al roerende kort verwarmen. Vanaf de hittebron de reepjes of blokjes bleekselderij erdoor roeren. De tacos gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven verwarmen. De avocado in blokjes snijden en samen met de rode bonen, bleekselderij en plakjes kipdijenfilet over de tacos verdelen. Naar smaak met olijfolie bedruppelen. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, Saison tussen 5en 7 vol%, blond bier, licht, tussen 5 en 7 vol%, milde, niet te zwaar gehopte India Pale Ale tussen 5 en 7 vol%.