Biertapas voorjaar 2016

Gehaktballetjes en kikkererwtenpuree

Ingrediënten voor vier personen:

• 400 gram rundergehakt of half-om-half gehakt, bio kwaliteit
• 1 middelgrote ui, geschild en fijn geraspt
• 2 tot 3 theelepels ras el hanout
• 2 theelepels grove, licht pikante rode paprikapoeder
• 2 teentjes knoflook, uit de knijper
• 1 middelgroot ei
• 4 beschuiten, fijn gewreven
• 3 dl gevogelte- of groentenbouillon
• 3 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
• 250 gram kikkererwten, uit pot of blik
• peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

In een mengkom het gehakt met de geraspte ui, fijn gewreven beschuiten, rode paprikapoeder en het ei mengen. Op smaak brengen met peper en zout en in de koelkast 1 uur laten opstijven. Vervolgens gelijkmatige balletjes vormen en iets plat slaan. De olie in een braadpan verhitten en de gehaktballetjes kort aan beide kanten aanbraden. Hittebron verlagen, bouillon toevoegen en met de deksel op de pan gedurende 30 tot 35 minuten stoven. De balletjes af en toe omkeren. De kikkererwten kort verwarmen,ras el hanout en geperste knoflook erdoor roeren en met een vork fijn maken of met een staafmixer pureren. De kikkererwten kunnen worden vervangen door gele linzen. Ras el hanout is een Noord-Afrikaanse kruidenmelange, die in grote supermarkten en gespecialiseerde voedingswinkels verkrijgbaar is. De puree van kikkererwten met de warme gehaktballetjes en saus serveren. Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weissbier, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, blond bier tussen 5 en 7 vol%, I.P.A. (India Pale Ale), niet te zwaar gehopt.

 

Pita met kalkoenfilet, rode bonen, avocado en chilipoeder

Ingrediënten voor vier personen:

• 4 pita broodjes
• 300 gram kalkoenfilet, in reepjes
• 200 gram rode- of bruine bonen, uit pot of blik
• 1 kleine avocado
• 1 halve rode paprika, zonder zaadlijst
• 2 eetlepels vers limoen- of citroensap
• 2 teentjes knoflook, uit de knijper
• 2 theelepels milde chilipoeder
• 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
• 50 gram kropsla
• peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

Kropsla in stukjes scheuren, afspoelen en in een vergiet laten uitlekken. Rode paprika in reepjes snijden. Twee eetlepels olie in een wok verwarmen en de reepjes kalkoenfilet roerbakken. Reepjes rode paprika toevoegen en verder roerbakken. Op smaak brengen met milde chilipoeder. Twee eetlepels olie in een koekenpan verwarmen en de bonen kort verwarmen. Vervolgens de geperste knoflook erdoor roeren. Avocado in reepjes snijden en met limoen- of citroensap besprenkelen. Pita broodjes kort in de oven verwarmen en met reepjes kalkoenfilet, rode paprika, avocado, rode- of bruine bonen en blaadjes sla vullen. Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weissbier, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, blond bier tussen 5 en 7 vol%, I.P.A. (India Pale Ale), mild van smaak, niet te zwaar gehopt.

 

Omelette met groene asperges en kaas

Ingrediënten voor vier personen:

• 4 middelgrote eieren
• 8 kleine groene asperges
• 4 eetlepels koksroom of slagroom
• 2 eetlepels roomboter
• 1 eetlepel zonnebloemolie
• rondjes licht geroosterd volkorenbrood of ander brood
• peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

De harde onderkant van de asperges afsnijden. De punten afsnijden en met een snufje zout beetgaar koken, afspoelen en laten uitlekken . De rest van de asperges in stukjes snijden. In een mengkom de eieren met koksroom of slagroom luchtig kloppen. Een mengsel van boter en olie in een koekenpan verwarmen en de stukjes asperge kort roerbakken. Het eimengsel toevoegen en al roerende laten stollen. Op smaak brengen met peper en zout en over licht geroosterde rondjes volkorenbrood verdelen. De groene asperges kunnen worden vervangen door witte asperges, die geschild moeten worden. Garneren met aspergepunten en flintertjes belegen of Parmezaanse kaas. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, blond tussen 5 en 7 vol%.

 

Tonijn met hardgekookt ei en preiringetjes

Ingrediënten voor vier personen:

• 175 gram tonijn op olijfolie, MSC keurmerk (verantwoorde visvangst)
• 6 tot 8 eetlepels preiringetjes
• 2 hardgekookte eieren, gepeld en in stukjes
• 2 eetlepels mayonaise, liefst zelf gemaakt
• 1 eetlepel Griekse yoghurt
• 4 eetlepels ontpitte groene of zwarte olijven
• sneden stokbrood
• peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

De stukjes tonijn in een vergiet laten uitlekken. De preiringetjes kort beetgaar stomen of beetgaar koken en af laten koelen. In een mengkom de preiringetjes met de stukjes hardgekookt ei, mayonaise en Griekse yoghurt mengen. Op smaak brengen met peper en zout. De sneden stokbrood kort roosteren op een grillpan of onder de grill van de oven. Het mengsel over de sneden stokbrood verdelen en met een ontpitte groene of zwarte olijf garneren. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, blond bier tussen 5 en 7 vol%,IPA (India Pale Ale), tussen 5 en 7 vol%, niet te zwaar gehopt.