Biertapas zomer 2015

Bleekselderij met oogbonen, pompoenblokjes, rode paprika en knoflook

Ingrediënten voor vier personen:

• 4 bleekselderijstengels
• 6 eetlepels oogbonen (black-eyed peas), uit pot of blik
• 200 gram pompoen
• 1 halve rode paprika, in piepkleine blokjes
• 1 teen knoflook, uit de knijper
• 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
• peper uit de molen en zout naar smaak
 

Bereidingswijze:

De draadjes van de bleekselderij verwijderen en in stukjes van 5 cm snijden. De stukjes vervolgens in een stoommandje beetgaar stomen en laten afkoelen. De pompoen schillen, zaadjes verwijderen en in piepkleine blokjes of stukjes snijden. De olie in een wok verhitten en de blokjes pompoen, rode paprika en oogbonen roerbakken. Geperste knoflook erdoor roeren en nog zeer kort roerbakken. Op smaak brengen met peper en zout en iets laten afkoelen. Een flinterdun gesneden Spaans pepertje, zonder zaadjes, voor een pikante smaak gebruiken (optie). De holte van de bleekselderij met dit mengsel vullen. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amberkleurig bier, blond bier tussen 5 en 7 vol%.

 


 

 

 

Koekjes van kikkererwten en verse munt

 

Ingrediënten voor vier personen:

 

• 300 kikkererwten (gekookt), uit pot of blik
• 1 middelgroot ei
• 1 eetlepel fijngeknipte verse bladpeterselie
• 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
• 6 eetlepels Griekse yoghurt
• 1 teen knoflook, uit de knijper
• 1 eetlepel fijngeknipte verse muntblaadjes
• peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

In een mengkom de kikkererwten met een vork zo fijn mogelijk maken. Het ei en de fijngeknipte bladpeterselie erdoor roeren en gedurende 1 uur in de koelkast plaatsen. Geperste knoflook en fijngeknipte verse muntblaadjes door de Griekse yoghurt roeren. Op smaak brengen met peper en zout en gedurende 1 uur in de koelkast plaatsen. Gelijkmatige balletjes van het mengsel van de kikkererwten vormen, iets plat slaan en in olie om en om lichtbruin bakken. Iets laten afkoelen en met het mayonaise mengsel serveren. Aanbevolen bieren: pils`(niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amberkleurig bier, blond bier tussen 5 en 7 vol% en India Pale Ale (IPA), mild van smaak, niet te zwaar gehopt tussen 5 en 7 vol%.


 

 

Pastrami met vijgen- en uiencompote en gemengde sla

Ingrediënten voor vier personen:

• 200 gram fijngesneden pastrami of mager pekelvlees
• 3 gedroogde vijgen
• 2 sjalotjes
• 1 dl donker bier tussen 6 en 7 vol%, bijvoorbeeld dubbel
• 1 eetlepel olijf- of zonnebloemolie
• 75 gram gemengde sla, kant en klaar, met onder meer rucola
• dunne reepjes geroosterd (stok)brood
• peper uit de molen en zout naar smaak
 

Bereidingswijze:

De gedroogde vijgen in piepkleine stukjes snijden en gedurende 1 tot 2 uur in het bier wellen. De sjalotjes schillen, in kleine stukjes snijden en in eetlepel olie roerbakken. Hittebron op de laagste stand zetten en de gewelde stukjes vijg en het restant van het bier erdoor roeren. Vijftien minuten met de deksel op de pan laten pruttelen. Iets laten afkoelen en met een staafmixer pureren. Op smaak brengen met peper en zout. De gemengde sla over bordjes verdelen en de fijngesneden pastrami (of mager pekelvlees) samen met de vijgen- en uiencompote erop plaatsen. Serveren met dunne reepjes geroosterd (stok)brood. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amberkleurig bier en donker bier, bijvoorbeeld dubbel tussen 6 en 7 vol%.


 

 

 

Preirolletjes met zalmfilet

 

Ingrediënten voor vier personen:

• 350 gram verse zalmfilet
• 1 kleine prei
• 3 eetlepels mayonaise, liefst zelf gemaakt
• 1 afgestreken theelepel gekneusde venkelzaadjes
• 2 eetlepels kleine kappertjes
• 2 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
• peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

Het sjalotje schillen en in kleine stukjes snijden. De harde onderkant van de prei verwijderen. Het prei blad in de lengte snijden en halveren. In een stoommandje kort stomen en af laten koelen. De zalmfilet in stukjes snijden, met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Twee eetlepels olie in een wok of koekenpan verhitten en de stukjes sjalot roerbakken. Stukjes zalmfilet toevoegen en verder roerbakken. Vervolgens de fijn gekneusde venkelzaadjes erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout en laten afkoelen. Na het afkoelen met een vork fijn maken, de mayonaise erdoor roeren en 1 uur in de koelkast plaatsen. Dit gekoelde mengsel over de prei bladen verdelen en oprollen. Met kleine kappertjes garneren. Als aperitiefhapje serveren. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, blond tussen 5 en 7 vol%.