Biertapas voorjaar 2015

 

Tempé met spitskool en blokjes mango

Ingrediënten voor vier personen:

• 300 gram tempé, van een blok
• 150 gram spits- of groene kool, flinterdun gesneden
• 1 halve rijpe mango, geschild en ontpit
• 1 eetlepel lichtzoete ketjap
• 5 eetlepels zonnebloemolie
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De tempé in gelijkmatige blokjes of reepjes snijden en gedurende 1 uur in een mengsel van 1 eetlepel lichtzoete ketjap en 2 eetlepels zonnebloemolie marineren. De flinterdun gesneden spits- of groene kool zeer kort beetgaar koken en laten uitlekken. De halve mango in kleine blokjes of gelijkmatige stukjes snijden. Drie eetlepels olie in een wok verhitten en de gemarineerde blokjes tempé aan beide kanten lichtbruin roerbakken. Na het bakken naar smaak enkele druppels lichtzoete ketjap of Chinese oestersaus (optie) over de blokjes verdelen. Gebakken tempé, reepjes spitskool en blokjes mango over schaaltjes verdelen. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amber, blond tussen 5 en 7 vol%.


Kipfilet met ananas en cajunkruiden

Ingrediënten voor vier personen:

• 500 gram kipfilet, bio- of scharrelkip
• 6 eetlepels vers ananassap
• 8 eetlepels verse ananasblokjes
• 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
• 2 theelepels cajunkruiden of grove rode paprikapoeder
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Kipfilet in gelijkmatige blokjes snijden en met weinig zout bestrooien. In een mengschaal het ananassap met de olie mengen en de blokjes kipfilet gedurende 1 uur in dit mengsel marineren.

De blokjes af en toe omkeren en na het marineren aan spiesjes rijgen. De oven voorverwarmen op 200° C. De kipfilet iets deppen, met de blokjes ananas aan spiesjes rijgen en over een ovenschaal verdelen. De ovenstand op 180° C zetten en de ovenschaal in het midden van de oven plaatsen tot de kip en de ananas lichtbruin van kleur zijn. Af en toe omkeren. De spiesjes eventueel op een grillpan aan beide kanten roosteren of op de barbecue plaatsen en af en toe omkeren. Met cajunkruiden of grove rode (pikante) paprikapoeder bestrooien en met stokbrood serveren. Aanbevolen bieren: pils (goed gehopt), witbier, Weissbier, amber, blond tussen 6 en 8 vol%, I.P.A.(niet te zwaar gehopt) tussen 6 en 8 vol%.


Knolselderij met gerookte zalmfilet en komkommer

Ingrediënten voor vier personen:

• 250 gram knolselderij, geschild
• 150 gram licht gerookte zalmfilet, dunne plakjes
• 4 eetlepels geschilde komkommer blokjes, zonder zaadlijst
• 3 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
• 1 eetlepel vers citroensap
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De komkommer blokjes gedurende 30 tot 40 minuten in een mengsel van 1 eetlepel olie en 1 eetlepel vers citroensap marineren. De geschilde knolselderij in de vorm van frietjes snijden en in een mengkom doen. De olie en weinig zout over de knolselderij verdelen. Op een grillpan of onder de grill van de oven aan beide kanten licht roosteren en laten afkoelen. Vervolgens met een plakje zalmfilet omwikkelen en met de blokjes komkommer garneren. Aanbevolen bieren: pils (niet al te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, geuze, blond tussen 5 en 7 vol%.


Pastrami met selderij en gegrilde rode paprika

Ingrediënten voor vier personen:
• 200 gram pastrami (of mager pekelvlees), dunne plakjes
1 kleine bleekselderijstengel
2 eetlepels mayonaise, liefst zelf gemaakt
4 eetlepels gegrilde rode paprika
sprietjes verse bieslook
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Draadjes uit de kleine bleekselderijstengel verwijden en in piepkleine blokjes snijden. De blokjes zo kort mogelijk beetgaar koken, in een vergiet laten uitlekken en laten afkoelen. De blokjes met mayonaise mengen, op smaak brengen met peper en zout en over de plakjes pastrami (of mager pekelvlees) verdelen. Over bordjes verdelen en met een reepje gegrilde rode paprika en een sprietje bieslook garneren. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amber, blond tussen 5 en 7 vol%.