Biertapas Voorjaar 2014

 

Avocado, grijze garnalen en asperges

Ingrediënten voor vier personen:

• 1 kleine, rijpe avocado, geschild en ontpit
• 150 gram grijze- of Noordzeegarnalen
• 4 witte of groene asperges
• 1 eetlepel vers citroensap
• peper uit de molen en zout naar smaak
 

Bereidingswijze:

De harde onderkant van de witte asperges afsnijden, schillen en in stukken van 3 tot 4 cm snijden. Zo kort mogelijk beetgaar koken en af laten koelen. De groene asperges hoeven niet te worden geschild. Avocado met een vork tot puree stampen en vers citroensap toevoegen om verkleuring tegen te gaan. Op smaak brengen met peper en zout. Avocadopuree over schaaltjes verdelen en met de grijze garnalen en stukjes asperge garneren. Serveren met warme toast. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, blond bier tussen 5 en 7 vol%.

 


 

Grote garnalen, knolselderij, gepofte aardappel en radijs

Ingrediënten voor vier personen:

• 12 grote garnalen, schoon gemaakt
• 6 eetlepels geschilde knolselderij, in flinterdunne reepjes
• 2 eetlepels (zelf gemaakte) mayonaise
• 4 eetlepels beetgaar gekookte kleine blokjes aardappel
• 2 eetlepels vers citroensap
• 2 theelepels cajunkruiden
• 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
• 4 radijsjes in dunne plakjes
• peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

De schoongemaakte grote garnalen in een mengkom doen en 3 eetlepels olie, citroensap en cajunkruiden erdoor roeren. Gedurende 30 minuten in dit mengsel marineren en af en toe omkeren. De reepjes knolselderij met de mayonaise mengen en op smaak brengen met peper en zout. De knolselderij eventueel vervangen door bleekselderij. De kleine blokjes aardappel kort om en om bakken in 1 eetlepel olie. De grote garnalen met keukenpapier deppen en kort om en om op een grillpan, onder de grill van de oven of op de barbecue lichtjes roosteren. Knolselderij, garnalen en blokjes aardappel over bordjes verdelen en met dunne plakjes radijs garneren. Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weissbier, blond bier tussen 5 en 7 vol%, niet te zwaar gehopte IPA (India Pale Ale) tussen 5 en 7 vol%

 


 

 

Bleekselderij, room- en blauwaderkaas, bieslook en walnoten.

Ingrediënten voor vier personen:

• 2 bleekselderijstengels
• 4 eetlepels roomkaas
• 75 gram blauwaderkaas, bijvoorbeeld Bleu d’Auvergne, Gorgonzola
• 1 eetlepel fijn geknipte verse bieslook
• 75 gram verkruimelde walnoten

 

 Bereidingswijze:

 De draadjes van de bleekselderij verwijderen en in stukken van 4 tot 5 cm snijden. Water aan de kook brengen en de stukken kort beetgaar koken. Afspoelen en in een vergiet laten uitlekken. In en mengkom de roomkaas met de blauwaderkaas mengen en 1 uur in de koelkast laten opstijven. Dit mengsel over de holte van de stukken bleekselderij verdelen. Met fijn geknipte verse bieslook en verkruimelde walnoten garneren. Aanbevolen bieren: witbier, Weissbier, amber, blond tussen 5 en 7 vol%.

 


 

 

Gegrilde courgette, gele paprika en serranoham

Ingrediënten voor vier personen:

• 1 kleine courgette
• 1 kleine gele of rode paprika
• 150 gram serrano ham of licht gerookte ham
• 2 eetlepels olijfolie
• peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

De courgette in rondjes van 1 cm dikte snijden, in een mengkom doen en de olijfolie en een snufje zout erdoor roeren. Kort laten rusten en de rondjes op een grillpan kort roosteren. Zaadlijst uit de gele of rode paprika verwijderen en met een speciaal vormpje rondjes eruit steken. De rondjes zo kort mogelijk beetgaar koken. Rondjes courgette en rondjes paprika over bordjes verdelen en met dunne plakjes serranao ham of licht gerookte ham garneren. Serveren met een zout- of kaasstengeltje. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amber, blond bier tussen 5 en 7 vol% en een niet te zwaar gehopte IPA (India Pale Ale) tussen 5 en 7 vol%.