Biertapas winter 2013

Abrikoos met wildpaté en bleekselderij

Ingrediënten voor vier personen:

• 8 gedroogde abrikozen
• 100 gram wild- of Ardeense pate
• 4 eetlepels bleekselderij, in zeer kleine blokjes

Bereidingswijze:

De blokjes bleekselderij in water dat net tegen de kook aan is kort verwarmen. Afspoelen en laten uitlekken. De gedroogde abrikozen gedurende 2 tot 3 uur in warm water in een mengkom wellen. Na het wellen met keukenpapier deppen, halveren en met een klein plakje paté beleggen. Over bordjes verdelen en met de kleine blokjes bleekselderij garneren. Aanbevolen bieren: amber, blond bier tussen 7 en 8 vol%, donker bier tussen 6 en 8 vol%.


Broccoli met kastanjechampignons en kaassaus

Ingrediënten voor 4 personen:

• 300 gram broccoliroosjes
• 150 gram kastanjechampignons
• 100 gram belegen kaas, in stukjes
• 4 eetlepels crème fraïche
• 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
• 1 dl gevogelte- of groentenbouillon
• 2 theelepels roze peperkorrels
• 2 eetlepels gegrilde rode paprika, dunne reepjes
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereiding:

Broccoliroosjes afspoelen, in een vergiet laten uitlekken en in een stoommandje beetgaar stomen. Uit de pan halen en laten afkoelen. De harde onderkant van de kastanjechampignons afsnijden, halveren, beetgaar koken en laten afkoelen. Bouillon in een pannetje verwarmen, crème fraîche en stukjes belegen kaas al roerende laten smelten. Op smaak brengen met peper en zout. Broccoliroosjes en kastanjechampignons op voorverwarmde borden rangschikken en de kaassaus erover verdelen. Met dunne reepjes gegrilde rode paprika en roze peperkorrels garneren. Met stokbrood of ciabatta serveren. Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weissbier, amber, blond bier tussen 6 en 8 vol%.


 

Ossenworst met rode ui, rozijnen en donker bier

Ingrediënten voor vier personen:

• 200 gram (Amsterdamse) ossenworst, in plakjes
• 1 middelgrote rode ui
• 2 eetlepels kleine rozijnen
• 1 theelepel milde chili poeder
• 2 eetlepels zonnebloemolie
• 8 eetlepels donker bier tussen 6 en 9 vol%
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De kleine rozijnen gedurende 1 tot 2 uur in een mengkom in het bier wellen. De ui schillen en in blokjes snijden. In een koekenpan de olie verhitten en de blokjes ui kort roerbakken. De gewelde rozijntjes en het restant van het bier toevoegen. De hittebron op de laagste stand zetten en met de deksel op de pan 5 tot 8 minuten verwarmen. Na het verwarmen de milde chili poeder erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout en laten afkoelen. Plakjes ossenworst met dit mengsel besmeren, oprollen en met een houten prikkertje vastzetten. Aanbevolen bieren: bockbier, donker bier tussen 6 en 9 vol%.


Gerookte kalkoenfilet met knolselderij- en mierikswortelsalade

Ingrediënten voor vier personen:

• 250 gram knolselderij
• 1 halve zoetzure appel
• 2 eetlepels mayonaise
• 2 theelepels gepureerde mierikswortel, uit pot
• 200 gram licht gerookte kalkoenfilet (of kipfilet) in plakjes
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De zoetzure appel schillen en in gelijkmatige reepjes of blokjes snijden. Knolselderij schillen en in een keukenmachine in flinterdunne reepjes snijden of met de hand in dunne reepjes of piepkleine blokjes snijden. In een mengkom doen en met de mayonaise en gepureerde mierikskwortel mengen. Op smaak brengen met peper en zout. Over kleine bordjes of cylinderglazen of kelkglazen verdelen en met plakjes licht gerookte kalkoenfilet (of kipfilet) garneren. Aanbevolen bieren: Weissbier, geuze, amber, blond tussen 6 en 8%, niet te zwaar gehopte IPA tussen 6 en 8 vol%.