Biertapas herfst 2011

Vijg, brie en peer

Ingrediënten voor 4 personen:

1 rijpe peer, bijvoorbeeld Forelle of Conference
4 gedroogde vijgen
150 gram brie de Meaux of Melun
8 eetlepels niet te zoet bockbier tussen 6 en 8%
4 kleine takjes rozemarijn
reepjes rozijnenbrood, licht getoast

Bereidingswijze:

De gedroogde vijgen halveren en gedurende 2 uur in het bockbier wellen. Klokhuis uit de peer verwijderen en in plakjes snijden. De vijgen na het wellen iets deppen en de plakjes peer en een plakje brie erover verdelen. Met een klein takje rozemarijn garneren. Naar smaak met licht getoast rozijnenbrood serveren. Aanbevolen bieren: bockbier tussen 6 en 8%, dubbel tussen 6 en 8%,  barley wine (gerstewijn).

 

 


 

Kalkoenfilet met milde kerriesaus

Ingrediënten voor vier personen:

400 gram kalkoenfilet, bio kwaliteit
2 sjalotjes
2 theelepels milde kerriepoeder
3 eetlepels olijf- of zonneblomolie
1,5 dl gevogelte- of groentenbouillon
2 eetlepels crème fraîche
4 radijsjes
gave blaadjes spinazie, snijbiet of loof van radijs
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Kalkoenfilet in kleine blokjes snijden en met weinig zout bestrooien. Olie in een wok of braadpan verwarmen en de kalkoenfilet roerbakken. Stukjes sjalot toevoegen en kort bakken. Hittebron op de laagste stand zetten en bouillon en milde kerriepoeder erbij doen. In ruim 20 minuten gaar stoven. Tegen het einde van de stooftijd het stoofvocht iets inkoken en  crème fraîche erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Over blaadjes spinazie, snijbiet of loof van radijs verdelen en met plakjes radijs garneren. Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weissbier, amber, blond tussen 6 en 7%, I.P.A. tussen 6 en 7%.

 


 

Pastrami met prei en roomkaas

 

Ingrediëmten voor vier personen:

4 plakjes pastrami, of mager pekelvlees of lamsham
8 eetlepels dun gesneden preiringetjes
2 eetlepels roomkaas, of naar smaak blauwadrekaas
2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
2 eetlepels dunne reepjes gegrilde rode paprika
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De dun gesneden preiringetjes afspoelen en in een vergiet laten uitlekken. Olie in een koekenpan verwarmen en de preiringetjes roerbakken. Roomkaas, of naar smaak blauwaderkaas ,toevoegen en kort verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. De plakjes pastrami halveren, warme preiringetjes erover verdelen en oprollen. Eventueel met een prikkertje vastzetten. Met reepjes gegrilde rode paprika garneren. Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weissbier, amber, blond tussen 6 en 7%, I.P.A. tussen 6 en 7%.

 

 


 

Gebakken mosselen

 

Ingrediënten voor vier personen:

400 gram gekookte mosselen
2 eetlepels bloem
4 eetlepels rode paprika, in piepkleine blokjes
2 kleine sjalotjes
1 teentje knoflook
3 eetlepels bleekselderij, in piepkleine blokjes
3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Sjalotjes en knoflook schillen en in stukjes snijden. De mosselen met een mengsel van bloem en weinig zout bestuiven. Olie in een koekenpan verhitten en de mosselen om en om bakken. Stukjes sjalot, knoflook en blokjes rode paprika en bleekselderij toevoegen. Kort verwarmen en de pan goed schudden. Op smaak brengen met peper en zout. Met reepjes stokbrood of ciabatta serveren. Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weissbier, blond tussen 6 en 7%, I.P.A. tussen 6 en 7%.