Biertapas herfst 2013

Makreelfilet met prei en kerrie

 

Ingrediënten voor vier personen:

• 400 gram wit van de prei
• 2 theelepels milde kerriepoeder
• 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
• 6 eetlepels gevogelte- of groentenbouillon
• 250 gram gestoomde makreelfilet
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Het wit van de prei in dunne ringetjes snijden, afspoelen en in een vergiet laten uitlekken. Olie in een wok of koekenpan verwarmen en de preiringetjes roerbakken. Bouillon en milde kerriepoeder toevoegen, goed roeren en in de wok of koekenpan laten afkoelen. Op smaak brengen met peper en zout. Graatjes met een pincet uit de makreel verwijderen. Prei en saus over bordjes verdelen en met gestoomde makreelfilet garneren. Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weissbier,

blond tussen 5 en 8%, IPA tussen 5 en 8 vol%.

 


 

Pruimen met Ardeense paté en bockbier

 

Ingrediënten voor vier personen:

• 8 ontpitte, gedroogde pruimen, liefst pruneaux d'Agen
• 125 gram Ardeense paté of wildpaté
• 8 eetlepels bockbier tussen 5 en 8 vol%, kamertemperatuur
• 2 eetlepels amandelsnippers of ontvelde hazelnoten

Bereidingswijze:

De ontpitte, gedroogde pruimen in een mengkom in het bockbier gedurende 2 uur wellen. Na het wellen met keukenpapier deppen. Met een stukje Ardeense paté of wildpaté vullen en met amandelsnippers of ontvelde hazelnoten garneren. Aanbevolen bieren: amber, bockbier tussen 6 en 8 vol%, donker tussen 6 en 8 vol%, donker van het type barley wine in een proefglaasje van 10 of 15 cl.

 

 

 


 

Groene asperges met ei en truffelpastei

 

Ingrediënten voor vier personen:

• 250 gram groene asperges
• 2 hardgekookte eieren
• 3 eetlepels zwarte truffelpastei
• warme toast
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De harde onderkant van de asperges afsnijden en in een stoommandje boven heet water beetgaar stomen. In een mengkom de hardgekookte eieren zo fijn mogelijk hakken, op smaak brengen met peper en zout en over de asperges verdelen. Met zwarte  truffelpastei garneren en met licht beboterde warme toast serveren. Aanbevolen bieren: Weissbier, blond tussen 5 en 8 vol%.

 

 

 


Gehaktballetjes met kikkererwtenpuree

Ingrediënten voor vier personen:

• 400 gram gehakt, half rund, half varken
• 2 sjalotjes
• 2 theelepels milde chilipoeder
• 3 beschuiten
• 1 ei
• 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
• 3 dl gevogeltebouillon
• 200 gram kikkerwerwten, uit pot of blik
• 2 theelepels ras el hanout (Noord-Afrikaanse kruidenmelange)
• peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. In een mengkom het gehakt mengen met de sjalotjes, beschuiten, ei en milde chilipoeder. Op smaak brengen met peper en zout. In de koelkast laten opstijven. Twee eetlepels olie in een koekenpan verwarmen, kikkererwten en 1 dl bouillon toevoegen en gedurende 15 op de laagste hittebron stoven. Na het stoven ras el hanout erdoor roeren en met een staafmixer pureren. Mengkom uit de koelkast halen, kleine balletjes vormen en iets plat slaan. Twee eetlepels olie in een braadpan verwarmen en de balletjes aanbraden. Twee deciliter bouillon toevoegen en op de laagste hittebron in 30 minuten gaar stoven. Balletjes, een lepeltje saus en puree over kleine bordjes of amuselepels verdelen. Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weissbier, blond tussen 5 en 8 vol%.