Kristel Logie: Poperingse hennepot met Hommelbier

Nu de herfst in aantocht is kun je denken aan gezellig tafelen onder vrienden, in een rustige sfeer

met een lekker bijpassend biertje.

Een dagje voordien je gerecht klaarmaken en dan samen ongestoord tafelen, zonder nog in de keuken

te moeten vertoeven en volop te kunnen genieten bij het samenzijn met uw genodigden.

Poperingse hennepot met een Hommelbier, een streekspecialiteit uit de Hoppestad!

Een fijne broodmaaltijd met groentjes en bier ... U voorgeschoteld door

Zytholoog Kristel

 

 

Poperingse hennepot met Hommelbier:

 

Ingrediënten:

  • Kip 2,1 kilogram
  • Konijn 700 gram  
  • 700 gram magere kalfsschenkel in blokjes gesneden
  • 2 liter water of heldere bouillon
  • 8 deciliter azijn
  • 2 deciliter Hommelbier
  • 1 citroen
  • Sap van 2 citroenen
  • 2 uien
  • 35 gram gelatinepoeder (of 15 gelatineblaadjes per liter)
  • 300 gram gemalen
  • rundsvlees (zoals voor “américain” maar zonder zout of andere toevoegingen)
  • 4 eiwitten
  • Laurier, tijm, witte peper en zout

 

Bereiding:

-Verdeel de ontvelde kip en het konijn in gelijke stukken.

-Leg ze samen met het kalfsvlees in een kom en voeg de bouillon (of water) toe, samen met de azijn en breng het geheel aan de kook.

-Schuim het wel geregeld af.

-Snij de uien in ringen en voeg ze samen met de tijm, de laurier, de peper en het zout aan de kook en voeg geleidelijk ook het Hommelbier aan het kookvocht toe.

-Laat het geheel gedurende 45 minuten gaar koken onder gesloten deksel.

-Neem de grote stukken vlees samen met de uienringen uit het kookvocht en schik ze door elkaar in een glazen of aarden kom.

-Leg er enkele schijfjes citroen op en plaats het geheel in de koelkast.

-Laat nu de bouillon afkoelen.

-Zet de afgekoelde bouillon op het vuur en breng deze aan de kook. Van zodra hij kookt verminder je hem naar de allerlaagste stand en het kleinste vuur zodat hij traag verder kookt, of liever gewoon borrelt. Voeg er nu het gemalen rundsvlees aan toe en giet er nadien het opgeklopte eiwit over. Laat de bouillon een tweetal uur zachtjes pruttelen om hem te klaren.

-Giet de bouillon nu door een neteldoek om hem te filteren.

-Voeg het gelatinepoeder (of de in koud water geweekte en uitgeperste gelatineblaadjes) toe bij het citroensap en laat alles opkoken.

-Neem een tweetal eetlepels van het kookvocht en plaats dit op een schaaltje in de koelkast om de stevigheid van de gelatine te controleren.

Indien de gelei van goede kwaliteit is giet je de bouillon met de gelatine over het vlees. Laat afkoelen en zet de potten zo vlug mogelijk in de koelkast.

-Smaak af met citroen, peper en zout.

-Passeer de afgewerkte gelatine door een neteldoek en giet het over het vlees.

-Laat overnachten in de frigo.

 

Opmerking:

- Het geheel kan opgediend worden met kropsla, tomaat en rauwkost, in combinatie met brood of aardappelsalade en smaakt zeer fris.

- Poperings hommelbier past hier uitstekend bij!

 

Poperings Hommelbier:

Een bier gebrouwen door Leroy Breweries,

Leroy Breweries staat al meer dan 4 eeuwen voor traditie, vakmanschap en passie, weerspiegeld in een assortiment kwalitatief hoogstaande bieren. ondertussen leiden de tiende en elfde brouwersgeneratie van de familie Leroy alles in goede banen.

 

Poperings Hommelbier werd in 1981 speciaal gebrouwen voor de 3 jaarlijkse Hoppefeesten in Poperinge. Aangezien hommel het lokale dialect is voor hoppe, was de naam voor dit eerbetoon aan de Poperingse hop vlug gevonden. Ondertussen wordt Poperings Hommelbier wereldwijd gewaardeerd om zijn unieke stijl met 100% hop uit Poperinge.

Deze ‘Golden Ale’ heeft een stevige witte schuimkraag die uitnodigt om de geur van groene hop, gist en lichte fruittoetsen te ontdekken. Na een volle en verfrissende kruidige smaak verandert het pallet naar lichte citrus, sinaasappel en pompelmoes, ondersteund door de hop. De honingzachte afdronk laat een licht kruidige komijnsmaak uitlopen op een volle hopsmaak.

Alcoholvolume: 7,5 vol%

Graden Plato: 16°

Hop: 4 variëteiten

Mout: 2 variëteiten

Gisting: bier van hoge gisting met nagisting op de fles

Geniet van uw lekkere biermaaltijd, volg gerust de fb pagina Zytholoog Kristel

Denk eraan: bier degusteert men met respect voor de passie en het harde werk dat de brouwer in zijn werk stopt.