Timothy Wareman: de Kalkoen

Dit is een recept waar je wel de tijd voor moet nemen, ga je niet haasten en stressen, begin optijd en neem je tijd. Ben je heel druk en heb je eigenlijk geen tijd, geen punt het is vooral veel wachten, dus perfect te combineren als je een druk schema hebt.

We beginnen een paar dagen van te voren, liefst 3 dagen. Je haalt een kalkoen (liefst bij de lokale kwaliteits slager), neem een grote pan waar deze geheel in kan. Vul deze met zout water en wat knoflookazijn, zorg ervoor dat de kalkoen geheel onder water staat, zet deze in de koelkast en pak hem 3 dagen later (de dag dat je hem wilt serveren) uit de koeling. De kalkoen, heeft nu een ziltige smaak met een vleugje knoflook.

Een hele kalkoen moet natuurlijk ook gevuld worden, dus de vulling.

         

 

       
                         
 
Vulling:        
         
Varkenswangen 250 gr    
Brouwbrood   3 a 4 stuks    
Roos=B(l)ack   40 cl (of een ander kokos stout)
Kalfsspek   150 gr    
Sjalotten   3 a 5 stuks    
Knoflook(gerookt) 3 a 4 stuks    
Bloedsinaasappel 1    
Gerookte paprikapoeder 10 gr    
Rozemarijn   1 takje    
                 
             
 
Neem de sjalotten, knoflook en de partjes van de bloedsinaasappel en doe deze in de keukenmachine. Maak van het geheel een puree.
Snij de broden in blokjes van ongeveer een halve cm tot max een cm. Drenk dit alvast in het bier (ongeveer 15cl) . Snijd je varkenswangen
in kleine stukken en meng dit met de gerookte paprika en rozemarijn. Meng je varkenswangen vervolgens met je knoflook/sjalotte mengsel,
voeg later je brouwbrood ook toe en je vulling is klaar.
Gebruik de rest van het bier om je kalkoen te injecteren, zo krijgt het kalkoen nog een extra kick.
 
 
 
Vul je kalkoen eerst met je plakken kalfsspek zorg dat binnenkant volledig is bedekt, vervolgens vul je de kalkoen tot de nok toe
vol met je vulling. Heb je vulling over, geen probleem dit kan je in de oven later nog mee bakken en erbij serveren. Verwarm je
oven tot 160 graden, (mocht je een combie oven hebben, je vocht op 35%) Mocht je dat niet hebben, zet dan een schaaltje water
in de oven. Dit zorgt ervoor dat kalkoen niet uitdroogt. Als de oven voorverwarmd is, kan de kalkoen erin.
De kalkoen moet ongeveer 1,5 a 2 uur in de oven om een kerntemperatuur van 80 graden te halen,
bevochtig je kalkoen regelmatig met eigen vet/water of bier.
Als je kalkoen gaar is, snij hem dan niet direct aan, laat hem eerst 20 min rusten buiten de oven. Je kan hem ondertussen
op een schaal neerleggen en mooi opmaken, zo maak je de blitz tijdens elk diner.
Tot slot, pak je voor ieder een flesje Elvis Juice van Brew Dog. Een 6,5% IPA met grapefruit. Het frisfruitige van dit bier
combineert zo goed met de kalkoen. Neem een hap kalkoen (met vulling) en vervolgens een klein slokje van je bier, als een soort
van saus en smaakversterker komen alle smaken van je kalkoen volledig tot z'n recht. Is je mond leeg, neem dan nog
een goeie slok om je mond na te spoelen en je zal merken dat ook je bier nog smaakvoller is geworden.
Geniet hiervan en probeer gerust andere bieren, dit recept leent zich voor nog veel meer.