Fiona de Lange: Schelvis met rauwe ham en groene curryjus

hoofdgerecht

ingrediënten:

• 1 teentje knoflook, fijngesneden
1 sjalotje, fijngesneden
2 laurierblaadjes
200 ml witte wijnazijn
20 ml Mannenliefde 400 g doperwten (diepvries of vers)
zout en peper
4 schelvisfilets van 150 g per stuk
200 g rauwe ham
6 eidooiers
flinke klont boter
2 eetl Thaise groene currypasta (of naar smaak meer
of minder)

 

bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC. Pureer voor de groene curryjus knoflook, sjalotje, laurierblaadjes, azijn en bier met een staafmixer fijn. Laat dit mengsel daarna in een pan op matig vuur ca. 10 minuten stoven.

Kook intussen de doperwten beetgaar in een laagje gezouten water. Giet af (kookwater opvangen) en pureer de helft van de erwtjes met de staafmixer of keukenmachine en een beetje kookwater tot een mooie crème. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Bestrijk de visfilets met een beetje zachte boter en plak de ham erop. Bak de visfilets op de hamkant in olijfolie in ca. 5 minuten goudbruin in een pan. Zet de pan in de oven en gaar de schelvis in ca. 3 minuten goudbruin en net gaar.

Zeef het jusmengsel en zet terug op het vuur. Voeg al roerend de eidooiers toe en verwarm (let op voor schiften). Haal van het vuur en klop de boter erdoor. Voeg nu net zoveel groene currypasta toe tot de smaak goed in balans is; blijf goed proeven.

Serveer de schelvis met erwtjes, doperwtencrème en de jus. Bestrooi naar smaak met zout en peper.

Jopen Trinitas Tripel van Jopen Brouwerij

Deze fruitige tripel, gebrouwen naar Belgische stijl, is een ware smaaksensatie bij dit gerecht.
De bitterheid drukt in eerste instantie de kruidigheid van de curry weg, waardoor er ruimte komt voor de smaak van schaalvis en de rauwe ham. In de nasmaak komt de curry echter sterk terug en de bitterheid van het bier versterkt dit bovendien. Om veel te proeven van de curry kies je een zwaar blond bier met veel bitterheid.

Andere suggesties: Bronkhorster Angus Tripel van Brouwerij Rodenburg of Razende Swaen van Brouwerij De Leckere.