Puck Kerkhoven: Steak salad met geroosterde wortels en Malle Babbe

RECEPT: Brooklyn style steak salad met geroosterde wortels

Lunchgerecht voor 2 personen:

6 tot 8 jonge wortels, geschrapt
2 eetlepels olijfolie
handje muntblaadjes, fijn gesneden
1 dl dikke yoghurt
2 handen gemengde baby leaf sla
6 radijsjes, flinterdun gesneden
1 steak of flinke biefstuk, minimaal 200 gram
Peper en zout
 
Dressing:
2 eetlepels roomboter
2 eetlepel vloeibare honing
2 eetlepels amandelsnippers
1,5 eetlepel appelazijn
1 eetlepel citroensap
½ rood pepertje, zonder zaadjes, fijngesneden
zout en peper
4 eetlepels olijfolie
citroenrasp

Dressing: verwarm de boter in een kleine koekenpan tot hij bruin kleurt. Voeg honing toe. Roer en draai met de pan zodat de honing goed oplost. Voeg amandelsnippers toe, laat karamelliseren. Voeg azijn toe en laat even inkoken. Meng van het vuur af citroensap en chilipeper erdoor.

Klop met olie tot een dikke dressing, proef, breng op smaak met zout.

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Wrijf de wortels in met olijfolie, leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Rooster onder een hete ovengrill ca. 15 minuten. Hussel en grill verder tot ze gaar zijn en hier en daar bruine plekken vertonen. Doe over in een schaal en bestrooi met wat zout. Meng de helft van de dressing erdoor en rasp er wat citroenschil over. Laat helemaal afkoelen, vermeng met de jonge slablaadjes.

Kruid de steak met zout en versgemalen peper, wrijf in met olijfolie. Gril in hete grilpan tot medium rare. Afhankelijk van de dikte ca. 2,5 tot 3 minuten per kant. Verpak losjes in aluminiumfolie, zo dat de stoom weg kan. Laat minimaal 5 minuten rusten. Snij dan met een vlijmscherp mes in dunne plakjes.

Vermeng de yoghurt met fijngesneden munt en een snufje zout. Schep op de borden, drapeer de wortels en sla erop. Schik de plakjes steak er tegenaan, besprenkel met de rest van de dressing en bestrooi met radijsplakjes.

Uit te breiden met kruimels zachte geitenkaas, kortgekookte linzen en/of gepofte quinoa.

Tip: meng een klein scheutje blond bier door de dressing mengen. Laat in dat geval de helft van de azijn weg. Zo creëer je een mooi smaakbruggetjes tussen salade begeleidend bier.

Mijn favoriete combinatie met bier:

Ik drink bij deze New Yorkse maaltijdsalade graag een zacht, blond bier. Denk aan Leffe of La Trappe Blond. Of, als je hem te pakken kunt krijgen, geheel in stijl: een Brooklyn Blonde Ale; met 4,5% een veilige keuze bij de lunch.


Maar echt van mijn sokken word ik geblazen door Malle Babbe van Jopen. Wat een combinatie! De karameltonen in dit weizenbier versterken het hartige van de steak, terwijl de frisse citrustonen van de hop tintelend tegenspel bieden aan het zoet van de wortels.

Door Puck Kerkhoven, culinair journalist en auteur van het inspirerende bierkookboek Bier & Food, Xander Uitgevers, Amsterdam.